VM-matchen: Lugn remi i första partiet

Publicerad 12 november, 2016 av Sverrir Thór

VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Sergey Karjakin är nu igång. Klockan  20 igår kväll, svensk tid, gjorde skådespelaren Woody Harrelson det första draget för världsmästaren som hade vit i första partiet. 1. d4 drog Harrelson och när Karjakin svarade med Sf6 spelade Carlsen 2. Lg5. Trompowskys attack, som kanske inte borde överraska. Dels har Carlsen spelat det tidigare och bland annat slagit Vladimir Kramnik, dels är Trompowsky ett utmärkt sätt att slippa alla komplicerade teoretiska linjer i andra varianter, något världsmästaren ju gillar. På sociala medier spekuleras det i huruvida världsmästaren valde TRUMPowsky för att spela an på det amerikanska valet då matchen ju går i den nyvalda presidentens hemstad New York.

Utmanaren Karjakin undvek alla komplikationer och neutraliserade Carlsens spel effektivt och när damerna hade bytts bort och två av tornen, i drag 20 var det inte mycket som tydde på annat än remi. Carlsen hade eventuellt en marginell fördel och sin vana trogen försökte han skapa någonting i slutspelet men det var ett alltför okomplicerat slutspel för att Karjakin, som även han är en skicklig tekniker, skulle trampa snett. Ryssen kunde utan någon större bemödan försvara sig och när tornen hade bytts bort fanns det inget mer att spela för varför Carlsen initierade en dragupprepning.

Ett lugnt första parti där spelarna känner på varandra och kanske inte mycket mer att vänta. Karjakin sattes inte på några större prov och han satte inte heller på Carlsen på några större prov. I andra partiet har utmanaren vit och då blir intressant att se hur han har förberett sig.

Partiet spelas klockan 20 ikväll, svensk tid.

VM-matchens hemsida

Ställningen i matchen:

Carlsen ½
Karjakin ½