VM-matchen: Karjakin fick smaka på egen medicin

Publicerad 21 november, 2016 av Sverrir Thór

Sergey Karjakin kunde inte dra fördel av Magnus Carlsens misstag. Foto: Worldchess.com
Sergey Karjakin kunde inte dra fördel av Magnus Carlsens misstag. Foto: Worldchess.com

VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Sergey Karjakin är nu inne på andra halvan och än så länge har inget parti avgjorts. Liksom i det sjätte partiet fick världsmästaren Carlsen spela svart, då man byter färgordning i den andra halvan, och liksom i det sjätte partiet kunde han förvånansvärt enkelt utjämna i öppningen.

Det har spekulerats i att för att utmanaren Karjakin skulle ha någon chans att vinna matchen skulle han behöva överraska världsmästaren i öppningsfasen men det har han sannerligen inte lyckats med. I det sjunde partiet avvek han i och för sig från sin vana hittills i matchen och öppnade med dambonden, hittills har Karjakin alltid spelat spanskt, vilket Carlsen svarade med slavisk öppning. Redan efter tio drag hade Carlsen utjämnat och ännu en gång tycktes utmanaren spela öppningen väldigt lojt.

Partiet såg ut att gå mot en klar remi när världsmästaren med sitt 16:e drag nog fick många att häpna, i alla fall kommentatorerna GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler på chess24. I en ställning där Carlsen eventuellt hade en viss fördel men dock knappast något som kunde leda till vinst spelade han det till synes naturliga draget 16… Tc8. Något som överraskade de flesta då han därmed förlorade en bonde och enligt Svidler skulle ha få ett väldigt svårt slutspel att försvara. Svidlers prediktion om att partiet skulle fortsätta i minst 75 drag till medan Carlsen våndades blev dock inte sann då Carlsen skickligt och utan några större bekymmer kunde bygga en fästning på damflygeln. Karjakin gjorde inte ens ett halvhjärtat försök att vinna partiet och den sjunde remin var faktum.

På förhand skulle man kunnat tro att utmanarens bästa chans att ta initiativet i matchen skulle vara just när han fick två vita i rad. I båda dessa partier blev det dock korta remier och frågan är om inte Carlsen nu klarat sig helskinnad genom den på förhand mest kritiska fasen i matchen. Nu återstår fem partier varav världsmästaren har vitt tre gånger och det torde rimligtvis innebära fördel Carlsen, men det återstår dock att se.

Parti åtta spelas ikväll klockan 20 och då har Carlsen som sagt vit.

VM-matchens hemsida
Allt om VM-matchen

Ställningen

Carlsen 3½
Karjakin 3½