UYC: Dubbelt isländskt på prispallen

Publicerad 2 november, 2016 av Sverrir Thór

Dagur Ragnarsson
Dagur Ragnarsson
Vignir Vatnar Stefánsson
Vignir Vatnar Stefánsson
Toivo Keinänen Bilder: Lars OA Hedlund
Toivo Keinänen
Bilder: Lars OA Hedlund

Det blev dubbelt isländskt och enkelt finskt på prispallen i Uppsala Young Champions som avgjordes idag. FM Dagur Ragnarsson knep guldet med 6½ poäng på de nio ronderna, lika många poäng som landsmannen Vignir Vatnar Stefánsson men Ragnarsson fick en ynka halv kvalitetspoäng mer. På tredje plats kom sedan Finlands FM Toivo Keinänen som i sista ronden fintade bort startfältets tredje islänning, FM Oliver Aron Jóhannesson, i slutspelet för att ta ett Brysselsteg upp i resultatlistan. Keinänen tog 6 poäng.

Allting avgjordes i sista ronden, som sig bör i spännande turneringar. Ragnarsson mötte Jung Min Seo samtidigt som Stefánsson fick ta sig an Martin Jogstad. Inför ronden var det Ragnarsson, Jogstad och Stefánsson som var i delad ledning så sannolikheten att dessa partier skulle bli avgörande var stor. 13-årige Stefánsson tog tidigt kommandot i partiet mot Jogstad och släppte det aldrig. Stefánsson som är den störste schacktalang önationen har fått fram på länge har kanske inte haft en spikrak kurva uppåt utan utvecklats steg för steg och börjar idag bli en mogen spelare som inte förivrar sig i onödan när det gäller att avgöra partierna utan är tålmodig och metodisk.

Samtidigt fanns det inte mycket som indikerade att Ragnarsson skulle få något mer än en remi mot Jung Min Seo som hanterade ställningen bra mot sin isländske motståndare. I ett kritiskt läge i slutspelet glömde Jung Min Seo dock bort att ofta är kungen den viktigaste pjäsen och gav Ragnarssons fribonde fri lejd, något som kom att straffa sig omedelbart.

FM Dagur Ragnarsson-Jung Min Seo
FM Dagur Ragnarsson-Jung Min Seo

I den här ställningen spelade Ragnarsson 32. d5 vilket Jung Min Seo svarade med 32… exd5 och efter 33. exd5 spelade han 33… Lb5?? vilket förlorar direkt. Nödvändigt är att spela 33… Kf8 och då är ställningen i balans eftersom vits bonde aldrig hinner bli dam. Efter 33… Lb5 kunde Ragnarsson enkelt avgöra partiet och hela turneringen. 34. d6 Ta8, 35. d7 La6. Vit svarar 35… Td8 med 36. Tc8 och bonden går ju inte att ta. Nu kunde islänningen dock döda partiet med ett fint avslutande drag. 36. Ta7! Uppgivet.

Samtidigt försökte Martin Jogstad kämpa emot Vignir Vatnar Stefánsson som ledde med en bonde i ett öppet slutspel och vars löpare dominerade brädet samtidigt som Jogstads springare såg lite olycklig ut. Den unge islänningen kunde sedan vinna en till bonde och då fanns det inte mycket kvar att spela för. Jogstad försökte testa Stefánssons slutspelskunskaper men fick alltid svar på tal och till slut vann Stefánsson en ändå relativt bekväm seger.

Jogstad blev trots det bäste svensk. Han fick 5½ poäng liksom Isak Storme, Felix Tuomainen och William Cardenas men Jogstad hade bäst kvalitetspoäng av de fyra. Cardenas slog sin klubbkamrat Vitus Buchert i sista ronden och blev därmed bäste Uppsalait och hans framgång i turneringen är särskilt intressant med tanke på att han endast spelat schack i några år.

Slutställningen
Alla partier i pgn