Pontus Sjödahl om VM-matchen

Publicerad 23 november, 2016 av Sverrir Thór

Det var vilodag i VM-matchen igår och nästa parti spelas ikväll klockan 20. Under vilodagarna ber schack.se någon känd schackpersonlighet eller någon känd person med stort schackintresse att ge sina synpunkter på hur matchen varit hittills. Samtliga får svara på de tre frågorna nedan, i fet stil.

IM Pontus Sjödahl Foto: Lars OA Hedlund
IM Pontus Sjödahl Foto: Lars OA Hedlund

IM Pontus Sjödahl måste anses vara en av Sveriges starkaste icke professionella schackspelare. Han är en aktiv spelare och deltar såväl i de flesta GP-turneringar som i Allsvenskan där han representerar Västerås SK i Superettan.

Lever spelarna (och matchen) upp till dina förväntningar så här långt?
Matchens utveckling är inte helt oväntad tycker jag. Även om jag inte trodde att Karjakin skulle ta ledningen så är det inte helt oväntat med tanke på matchens utveckling. Carlsen har fört matchen men inte spelat på sin högsta nivå. Karjakin har satt säkerheten först och försökt hålla liv i matchen främst genom att inte förlora. Efter många remipartier kanske det är frustrerande att inte vinna och då ökar Carlsens risktagande, vilket vi såg prov på i åttonde partiet. Tror matchen hade sett helt annorlunda ut om Carlsen hade fått en vinst i fjärde partiet, vilket jag var rätt säker på att han skulle vinna.

Vad tycker du om själva arrangemanget, utifrån vad du kan se här ifrån Sverige?
Vet inte så mycket om arrangemangen. Jag följer matchen på chess24 eller chessbomb. Dragen är viktigast men ibland lyssnar jag på kommentatorerna. Följde delar av något parti på norsk TV vilket var underhållande. Rondstart kl 20 är bra, men blir det långa partier kan nattsömnen bli lidande.

Hur tror du resten av matchen kommer att utvecklas?
Efter Karjakins vinst igår kan det bli en mycket spännande avslutning. Karjakin kommer säkert att fortsätta i samma stil medan Carlsen tvingas ta risker. Kanske får vi se honom chansa lite även i sina svartpartier. Jag hoppas Carlsen lyckas visa vilken stor spelare han är och vänder matchen.

 Allt om VM-matchen