Europacupen: “Viktig tävling för Rockaden”

Publicerad 8 november, 2016 av Sverrir Thór

Lennart Örnmarker Foto: Erik Geijer
Lennart Örnmarker Foto: Erik Geijer

Svenska mästarna SK Rockaden Stockholm deltar för närvarande i Europacupen för klubblag som går av stapeln i Novi Sad i Serbien. Enligt ordföranden Lennart Örnmarker är det klubbens femtonde start i tävlingen sedan 1980 då man först deltog.
– Europacupen har allt sedan 1980 varit en mycket viktig tävling för SK Rockaden, såväl för våra elitspelare som för vår juniorverksamhet, säger Örnmarker till schack.se
Vidare säger han att Europacupen utgör en fantastisk möjlighet för klubbens elitspelare att umgås med världseliten, spela mot dem och studera dem.
– Erik Blomqvist har visat fin form i år och det är extra glädjande att Erik är en produkt av vår egen skolverksamhet och ungdomsverksamhet. Våra unga spelare kan med förebilder som vårt Europacuplag med Erik i spetsen se hur långt man kan nå med hårt arbete.
Rockaden är i år rankade som nummer 26 i startlistan och att man kommer att blanda sig i toppstriden måste anses vara osannolikt även om man tidigare har varit nära med semifinal 1986 och regionfinalseger och kvartsfinal 1993 som hittills bästa placeringar.
– Det kan bli svårt att nå en motsvarande placering i år. Tävlingsformen har också förändrats genom åren, från den ursprungliga rena cupformen på 1970- och 1980-talen med hemma- och bortamatcher till ett system med regionfinaler under 1990-talet till dagens Schweizersystem med alla lag samlade på en plats, där vi som bäst lyckats komma på tolfte plats, säger Lennart Örnmarker.
Europacupen är en prestigefylld tävling. Lagen är följaktligen oerhört starka och tävlingen samlar stora delar av världseliten. Örnmarker påpekar att endast ett OS eller Lag-EM kan visa upp ett lika starkt startfält som ECCC.
– I Bilbao 2014 inledde vi turneringen med att vinna över ett lägre rankat lag och fick därefter spela sex raka matcher mot högre rankade lag, varav två lag med sex GM 2600+. Av de övriga fyra matcherna lyckades vi vinna två.
Han konstaterar att Rockaden inte ofta möter det motståndet i svenska ligan och i år är man alltså rankade som nr 26 av 63 deltagande lag. Förutsättningarna liknar med andra ord dem i Bilbao.
– Favorit till slutsegern är regerande mästarna, ryska Siberia, med Kramnik och Giri och medelranking 2745. Vi tar som vanligt en match i taget och gör vårt bästa, avslutar Lennart Örnmarker.