Joakim Sparv om VM-matchen

Publicerad 28 november, 2016 av Sverrir Thór

Det var vilodag i VM-matchen igår och nästa parti spelas ikväll klockan 20. Under vilodagarna ber schack.se någon känd schackpersonlighet eller någon känd person med stort schackintresse att ge sina synpunkter på hur matchen varit hittills. Samtliga får svara på de tre frågorna nedan, i fet stil.

Foto: Lars OA Hedlund
Foto: Lars OA Hedlund

VM-matcher i schack engagerar inte enbart professionella spelare eller de starkaste amatörerna utan även glada amatörer och starka klubbspelare. En av dem är Arbogabon Joakim Sparv, Örebro SS, som just har kommit hem från New York där han sett matchen på plats.

Lever spelarna (och matchen) upp till dina förväntningar så här långt?
Måste säga att jag är djupt imponerad av spelet så långt. Visst går det att hävda att det är lite trist med bara remier fram till rond 7, men spelet har varit otroligt bra. Jag kom till New York och såg rond 7 och 8. Maken till dramatik under parti 8 har jag knappt upplevt. Carlsen pressade och pressade och gav sig sjutton på att få till något trots väldigt remiartad ställning mot slutet. Han gick för långt och gav Karjakin ledningen. När jag skriver detta har Carlsen utjämnat och det återstår ett enda parti av de 12.

Vad tycker du om själva arrangemanget, utifrån vad du kan se här ifrån Sverige?
Lite Kalle Anka över det tycker jag. Fide beter sig så otroligt dumt genom att försöka stoppa andra från att bevaka matchen. Trams. Jag betalade de 15 dollarna för att kunna följa live, men väljer ändå att lyssna på Chess24 istället. Mycket bättre. Men bilderna är ju kul förstås. Ironin att dessa diktatorsfasoner utförs i New York, hjärtat av den fria världen.
Schackligt tycker jag inte det är så mycket att säga om. Visst vore det häftigare med de gamla formaten med jättelånga matcher, men det sätter naturligtvis en omänsklig press på spelarna.

Hur tror du resten av matchen kommer att utvecklas?
Nu har Carlsen utjämnat och det återstår ett parti. Ärligt talat vet jag inte. Logiskt sett borde det bli snabbschack där kanske Carlsen vinner. Han är trots allt den bättre spelaren och har dessutom rutinen som regerande mästare. Men Carlsen vill garanterat sätta fart på sista partiet. Vi minns vad som hände i parti 8.

Allt om VM-matchen