Intervju med Peter Svidler: “Det blir inte tråkigt”

Publicerad 23 november, 2016 av Sverrir Thór

Peter Svidler. Foto: Wikipedia/Przemysław Jahr
Peter Svidler. Foto: Wikipedia/Przemysław Jahr

Ryske stormästaren Peter Svidler har i över 20 år tillhört världseliten i schack. Idag är han rankad 21:a i världen och levererar fortfarande schack i världsklass men numera är han förmodligen mest känd i sin roll som mycket uppskattad schackkommentator på chess24. Schack.se ställde världsstjärnan Svidler några frågor via mail som han hade vänligheten att besvara.

Har matchen utvecklats som du hade förväntat dig? Har du förvånats över något som exempelvis Magnus Carlsens oförmåga att avgöra parti tre och fyra?

Egentligen inte. Jag förväntade mig att Karjakin skulle lägga större vikt på öppningarna men man kan argumentera för att Magnus har vunnit varenda öppningsduell hittills i matchen, förutom kanske i första partiet. Viktigare är dock att jag inte tror att någon väntat sig att Magnus inte skulle kunna konvertera de bra positioner han alltid kunde förmodas få.

I parti åtta spelade Carlsen riskabelt. Var det fel av honom? Han förlorade förvisso men den möjligheten finns ju alltid. Kommer förlusten att ge honom ny energi, nu är det ju han som inte har någonting att förlora?

Utifrån sett är det väldigt svårt att förstå hans approach till parti åtta. Att pressa Karjakin efter två mycket lugna partier är förmodligen en bra idé men när han tog så stor risk så gav det intrycket att han redan då låg under i matchen och kände att han var tvungen att vinna partiet. Jag tror dock att den största faktorn är att han är ganska långtifrån att spela sitt bästa schack. Till och med efter all den destabilisering han hade gjort så hade han en fin ställning tills han spelade Dd4 och c5 – och det var förstås extremt förvånande att se honom förlora ställningen efter tidskontrollen.

Jag har ingen aning om hur han kommer att känna, förutom att uppenbarligen bli mycket irriterad på sig själv för att inte spela lika bra som han vet att han kan. Det kan ge honom energi, eller inte – det är omöjligt att veta när man inte är där.

Folk har dragit paralleller mellan denna match och den kända boxningsmatchen Rumble in the Jungle mellan Mohammad Ali och George Foreman. Har Karjakin använt rope-a-dope mot Carlsen?

Jag är ingen boxningsexpert så det kan jag inte bedöma men man kan definitivt konstatera att Karjakin verkar nöja sig med att vara i baksätet hela matchen; vänta på misstag och inte forcera någonting tills det är helt nödvändigt.

Vad väntar du dig från resterande partier?

Jag vet att det är ett tråkigt svar men jag vet ärligt talat inte. Det blir i alla fall inte tråkigt, det är det enda jag kan säga med all säkerhet.

Allt om VM-matchen