Henrik Malm Lindberg om VM-matchen

Publicerad 9 november, 2016 av Sverrir Thór

Årets stora händelse i schackvärlden är snart här, på fredag drar VM-matchen mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen från Norge och utmanaren Sergey Karjakin från Ryssland igång. Schack.se kommer självklart att rapportera från matchen dagligen och inför matchen frågar vi fyra kända spelare hur de tror det kommer gå.
Alla kommer att få svara på nedanstående frågor.

Henrik Malm Lindberg vid spel i Scandic Ariadne Masters. Foto: Lars OA Hedlund.
Henrik Malm Lindberg vid spel i Scandic Ariadne Masters. Foto: Lars OA Hedlund.

Henrik Malm Lindberg har i många år spelat för Upsala ASS i Elitserien och Superettan. Han är en stark spelare som bland annat spelat Mästar-Elit och dessutom aktiv som schackskribent i UNT där han kommer att bevaka VM-matchen för UNT-bloggens räkning.

Vem tror du vinner VM-matchen?

VM-matchen mellan Carlsen och Karjakin är, om jag räknar rätt i hastigheten, den tjugonde matchen om VM-titeln sedan Reykjavik 1972, om man räknar linjen från Kasparov via Kramnik över till återföreningen med FIDE då Anand tog titeln. Jag tror att samtliga dessa matcher vanns av den rankingmässigt starkare spelaren, med undantag för att Kramnik slog Kasparov år 2000. Spelstyrka räknat i uppnådd ELO-ranking verkar alltså vara den bästa prediktorn för världsmästerskapet i modern tid. Jag ser ingen anledning att den här matchen ska frångå det mönstret.

Jag tror att de flesta schackspelare och schackentusiaster – själv räknar jag mig till den senare skaran – känner att Carlsen är den starkare spelaren. Rankingövertaget gentemot Karjakin bygger på att han konsistent har haft bättre resultat över tid. Därtill har han fler titlar i sitt bälte och har ett solitt övertag i inbördes möten dem emellan. Visst händer det att överraskningar sker på VM-nivån. Kramnik slog som sagt Kasparov år 2000 och Euwe slog Aljechin 1935. Men i båda dessa fall så fanns det rationella förklaringar. Aljechin hade svåra alkoholproblem och underskattade Euwe. I Kasparovs fall fanns inga som helst alkoholproblem men däremot en ohälsosam dos av underskattning av den unge utmanaren. Garri hade vunnit turnering efter turnering innan VM-matchen och kände sig som Olympen högst uppe på berget, men även de högsta gudarna kan uppenbarligen vara dödliga.

Detta kan naturligtvis hända också i denna match: Något vi inte känner till om Carlsen som får honom att underskatta sin motståndare, ta för lätt på uppgiften eller vara i obalans vid matchtillfället. Men det är också Karjakins chans i matchen, nämligen att Carlsen inte presterar på en hög konsistent nivå genom matchen utan ger chanser som han inte brukar ge. Trots Karjakins uppenbara styrkor: varianträkningen, solida kunskaper i många öppningssystem, starkt psyke och uppenbar segervilja så har han nog inte de vapen som krävs för att vinna matchen mot en Carlsen som spelar på den nivå han har visat de senaste åren.

Vilken skepnad tror du att matchen kommer att ta?

Tja, jag hoppas att det blir lite livligare spel än vad man kan förmoda. Men sanningen att säga är båda spelarna ytterst solida och ger inte många chanser, särskilt inte när så mycket står på spel. Jag kan se framför mig flera intressanta mittspel som mynnar ut i tekniska slutspel där den ena parten försöker få ut något av sin minimala fördel.

I det skedet och i den typen av spel finns det en stormästare Karjakin, och en stor mästare – Carlsen!