Förbundskapten Stellan Brynell sammanfattar VM-matchen

Publicerad 30 november, 2016 av Sverrir Thór

GM Stellan Brynell. Foto: Lars OA Hedlund
GM Stellan Brynell. Foto: Lars OA Hedlund

Efter tolv långpartier är det fortfarande jämnt i VM-matchen vilket innebär att Magnus Carlsen och Sergey Karjakin behöver spela ytterligare några partier schack innan vi vet huruvida Carlsen försvarar sin titel på dagen han fyller 26 år eller om Karjakin tar hem titeln till Ryssland.

Schack.se har bett förbundskapten Stellan Brynell sammanfatta matchen så här långt genom att svara på fyra frågor, och så klart spekulera i hur särspelet slutar.

Nu är den ordinarie (klassiska) matchen över och det står jämnt. Har matchens utveckling varit i linje med vad du väntade dig?
Det blev ungefär som jag förväntat mig. Jag hade tippat att Carlsen skulle vinna ett parti och att resten skulle sluta remi. I åttonde partiet tog Carlsen dock lite väl stora risker vilket Karjakin skickligt utnyttjade så helt rätt fick jag inte.

Förr i tiden höll världsmästaren titeln vid oavgjort, skulle ett sådant format skapa förutsättningar för öppnare matcher?
Det hade säkert blivit hårdare spel, men jag tycker nog att det gynnar den regerande mästaren alltför mycket om han skulle få behålla titeln vid oavgjort.

Foto: World Chess.
Foto: World Chess.

Hur bedömer du att kvaliteten på spelet har varit, i stort?
Jag tycker det har varit spännande och intressanta partier. Carlsen har styrt mot ställningar med stort strategiskt innehåll där han försökt samla små fördelar medan Karjakin försökt neutralisera Carlsens spel. Det har ju inte varit blixtrande angreppsspel, offer etcetera, så hade man förväntat det så är man kanske lite besviken, men jag hade trott att partierna skulle se ut ungefär som de gjorde. Förvånande är ändå hur lite Karjakin hade att visa upp i öppningen när han spelade vit. Det var väl bara i nionde partiet som han fick en öppningsfördel.

Hur tror du att särspelet slutar?
Man brukar säga att man spelar dåligt på sin födelsedag vilket skulle tala mot Carlsen som fyller 26 år på onsdag, men lämnar vi vidskepelsen därhän så tycker jag Carlsen är klar favorit. Jag tror det är avgjort redan efter de fyra snabbschackspartierna.

Särspelet inleds idag klockan 20 med fyra snabbschackspartier, betänketid 25 minuter plus ett tidstillägg om 10 sekunder per drag, och om inte det räcker för att få fram en mästare spelar man upp till fem matcher om två blixtpartier med betänketiden 5 minuter och ett tre sekunders tidstillägg. Räcker inte det till spelar man ett Armageddon-parti där vit får 5 minuter och svart 4 och det krävs då vinst för vit.

Allt om VM-matchen