UYC: Ragnarsson leder – Keinänen och Storme med tätkänning

Publicerad 31 oktober, 2016 av Sverrir Thór

FM Toivo Keinänen, Finland. Foto: Lars OA Hedlund.
FM Toivo Keinänen, Finland. Foto: Lars OA Hedlund.

Minilandskampen mellan Island och Sverige i femte ronden av Uppsala Young Champions slutade oavgjort då alla tre partierna slutade med remi. Det gjorde också partiet mellan Jung Min Seo och finländska favoriten FM Toivo Keinänen som nu har samlat sig igen efter den svidande förlusten mot Vignir Vatnar Stefánsson i andra ronden och återigen fått tätkontakt. I sjätte ronden slog han sedan JSM-mästaren Martin Jogstad i ett fascinerande parti där Jogstad försökte sig på en taktisk finess som dock gick ungefär så snett som den kunde göra.

Den unge finländaren gjorde inga misstag utan höll sitt lugn och spelade sedan ut Jogstad. Efter sex ronder har han tagit 4 poäng och ligger på en delad andra plats tillsammans med Vignir Vatnar Stefánsson, Isak Storme och FM Oliver Aron Jóhannesson. Jóhannesson som länge har setts som ett av Islands framtidshopp spelade som fjortonåring i amatör-VM i Porto Carras i Grekland och hamnade på tredje plats och var endast en remi i sista ronden från att vinna tävlingen.

FM Oliver Aron Jóhannesson. Foto: Lars OA Hedlund.
FM Oliver Aron Jóhannesson, Island. Foto: Lars OA Hedlund.

Både Jóhannesson och klubbkompisen FM Dagur Ragnarsson har varit i ratingintervallet 2200-2320 senaste åren och båda har stor potential men saknar ibland den stabilitet som krävs för att ta klivet till IM-titel. Efter sex ronder är Ragnarsson alltjämt i ledning med 4½ poäng och imorgon kommer kompisarna från Island att mötas i den sjunde ronden.

Isak Storme har hittills gjort bäst ifrån sig av svenskarna. 15-årige Storme har haft en spikrak uppåtgående ratingkurva de senaste åren och har även han en stor potential. Idag höll han de två islänningarna, Stefánsson och Ragnarsson stången, och i sjunde ronden får han uppgiften att ta revansch för Jogstad då han får ta sig an Keinänen.

Vitus Buchert. Foto: Lars OA Hedlund.
Vitus Buchert. Foto: Lars OA Hedlund.

Bland Uppsalaspelarena är Joakim Nilsson den som har bäst häng på toppen och får han till det i slutronderna kan han mycket väl blanda sig i toppstriden. Ett av turneringens utropstecken är Vitus Buchert som trots starkt motstånd har tagit 3 poäng och har hittills 68 färska Elo-poäng på kontot.

Sjunde ronden spelas imorgon klockan 15.

Turneringshemsidan
Resultatservice
Livesändning