NM: Blomqvist slog Hammer – Remi för Smith

Publicerad 22 oktober, 2016 av Sverrir Thór

GM Erik Blomqvist slog favoriten i första ronden. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Erik Blomqvist slog favoriten i första ronden. Foto: Lars OA Hedlund.

Sverigemästaren Erik Blomqvist gick på knock direkt i första ronden av NM i Salamata i Finland när han slog favoriten Jon Ludvig Hammer från Norge. I ett till synes jämnt slutspel tappade den norske stormästaren tråden och Blomqvist kunde relativt enkelt ro hem partiet. Därmed har Blomqvist röjt ur vägen det måhända största hindret på sin väg mot NM-titeln även om det bör sägas att Hammer sedan han tog sig över 2700 i Elo i Rilton Cup haft det mycket kämpigt.

Regerande nordisk mästare är GM Axel Smith som vann NM senast det begav sig i danska Köge 2013. Av datoranalysen att döma hade han stor tur i första ronen i Finland då hemmaspelaren Mika Karttunen valde att ta remi via dragupprepning i en ställning som datorerna bedömer som klar vinst för finländaren. Det förefaller dock vara en svår ställning att vinna.

En och en halv svensk poäng i första ronden alltså. Andra ronden spelas i morgon klockan 14 och då möter Blomqvist Mika Karttunen medan Smit får ta sig an den andra finländare, Vilka Sipilä.

Turneringshemsidan