NM: Blomqvist återigen i ensam ledning

Publicerad 26 oktober, 2016 av Sverrir Thór

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund
GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

När NM i Sastamala i Finland har kommit halvvägs ser det ut att bli ett race mellan två, eventuellt tre spelare, om titeln. Sverigemästaren Erik Blomqvist har kommit igen rejält efter förlusten mot Vilka Sipilä i tre ronden och vunnit två partier i följd och förhandsfavoriten Jon Ludvig Hammer har nu fått upp ångan rejält och vunnit tre raka. Håller trenden i sig för de två ser det inte som att någon ska kunna stoppa dem, det är helst dansken Martin Percivaldi som just nu delar andra platsen med Hammer, en halv poäng efter Blomqvist som är i ledningen.

Även Axel Smith, den regerande nordiske mästaren, och islänningen Guðmundur Kjartansson skulle kunna utmana om segern och båda har kvar att möta Blomqvist och Hammer så det är bäddat för riktigt rafflande slutronder i NM.

I femte ronden mötte Erik Blomqvist dansken Bjørn Møller Ochsner och i ett oerhört intensivt och komplicerat parti visade sig svensken ha en bättre uthållighet. Dansken gjorde avgörande misstag i slutspelet och Blomqvist kunde säkra sin fjärde vinst på de fem ronderna. Axel Smith mötte Islands Guðmundur Kjartansson, en spelare med två OS i bagaget och tre stormästarnormer men som ännu inte har lyckats ta sig över de erforderliga 2500 i Elo för att kunna bli stormästare.

Smith som var svart spelade Benkögambit, eller Volgagambit som det också heter, en öppning som kan bjuda på mycket spännande partier då det uppstår obalanser och svart ofta med råge får kompensation för den offrade bonden. Kjartansson neutraliserade dock Smiths damflygel på ett skickligt sätt och partiet blev aldrig riktigt spännande. Till slut stod bara kungarna kvar och då är det remi.

Efter fem ronder leder som sagt Erik Blomqvist med 4 poäng och på andra till tredje plats kommer Jon Ludvig Hammer och Martin Percivaldi med 3½ poäng. Sedan kommer Smith och Kjartansson med 3 poäng och andra är nog avhängda.

Sjätte ronden spelas imorgon klockan 14 och då möts Blomqvist och Kjartansson och Smith får återigen ratta de svarta pjäserna, mot norrmannen Johan Salomon.

Turneringshemsidan