Guld och brons till Sverige i NM i Sastamala

Publicerad 31 oktober, 2016 av Sverrir Thór

blomqvist percivaldi
Erik Blomqvist hälsar på Martin Percivaldi inför sista ronden. Foto: NM-hemsidan.

Stormästaren Erik Blomqvist är ny nordisk mästare i schack. Det står klart sedan han i sista ronden av NM i Sastamala spelat remi mot turneringens skrällman dansken FM Martin Percivaldi. Inför ronden ledde svensken med en hel poäng före Percivaldi och Jon Ludvig Hammer och det räckte således med remi för att säkra NM-titeln.

Det var ett öppet och intressant parti mellan två spelare i storform och följaktligen stinna av självtillit. Dansken bjöd upp till dans och offrade två bönder för ett par starka löpare och bättre koordinerade pjäser. Blomqvist levde dock aldrig farligt och valde att temporärt offra en pjäs för att sedan vinna tillbaka den med merbonden i behåll. Merbonden var en fribonde men den blev dock aldrig riktigt farlig tack vare danskens välplacerade kung. Remin blev faktum och båda spelare kunde gå triumferande från partiet då Blomqvist som sagt blev nordisk mästare och Percivaldi utan tvekan fick sin största framgång med IM-titeln säkrad, en GM-norm och en andra plats i NM.

En andra plats ja, eftersom Axel Smith spelade ett utmärkt slutspel mot förhandsfavoriten i turneringen, Jon Ludvig Hammer. Norrmannen hade inför NM kämpat med formen men såg sedan ut att ha hittat den efter förlust i första ronden mot Erik Blomqvist. Hans avslutning av NM var dock inte den optimala och facit mot svenskarna blev 0-2.

Det var inte enbart slutspelet som Smith hanterade på ett ypperligt sätt, han spelade bra hela partiet och när norrmannen gick fel kunde Smith enkelt avgöra slutspelet till sin fördel och avancera en plats i tabellen och gå om Hammer. Sista ronden bjöd i övrigt på spännande schack och partiet mellan Blomqvist och Percivaldi blev faktiskt det enda som inte avgjordes.

Guld och brons til svenskarna alltså och en bra silverplats till danske succémannen Percivaldi. Det var också andra raka svenska segern i NM då Smith ju var regerande mästare. Nästa NM kommer att spelas i Sverige 2017.

En intervju med Erik Blomqvist kommer att publiceras de närmaste dagarna.

Turneringshemsidan