Tre delar ledningen i Moskva

Publicerad 28 september, 2016 av Sverrir Thór

Anish Giri. Fotot är taget vid OS i Tromsö 2014. Foto: Sverrir Thór.
Anish Giri. Fotot är taget vid OS i Tromsö 2014. Foto: Sverrir Thór.

Två ronder har nu spelas i Tals minnesturnering i Moskva och tre spelare delar ledningen med 1½ poäng. I första ronden var det hemmaspelaren Ian Nepomniachtchi som visade att storformen från OS, där han vann de sju inledande partierna men förlorade sedan mot Wesley So och avslutade med två remier, håller i sig. Nepo vann i första ronden sin landsman och landslagskollega Evgeny Tomashevsky och tog därmed ledningen då övriga partier slutade med remi.

I andra ronden anslöt ex-världsmästaren Vishy Anand till Nepo i toppen genom att vinna ett fint parti mot Shakriyar Mamedyarov. Mamedyarov vann ju som bekant Vugar Gashimovs minnesturnering i Sjamkir tidigare i år men likt sina landsmän i Azerbajdzjans OS-lag tålde han inte pressen av att spela OS på hemmaplan. Han är en mycket sevärd spelare och gick till angrepp mot Anand som dock försvarade sig skickligt och kunde till slut på ett slugt sätt väva ett mattnät runt Mamedyarovs kung. Anslöt i toppen gjorde också världselitens stora hackkyckling de senaste månaderna, holländska underbarnet Anish Giri.

Giri har de senaste åren varit ett av schackets stora affischnamn, han är en utmärkt schackskribent och har en framtoning som går hem i stugorna. Efter att han lyckats ta sig till andra platsen på världsrankingen under 2015 har det dock inte gått lika bra på senare tid och Giri häcklades av förståsigpåare när han lyckades med konststycket att spela över 50 remier i följd. Sedan blev det bara värre och den unge holländaren har haft det minst sagt motigt vid schackbrädet den senaste tiden. I andra ronden i Moskva visade han dock vad han kan och spelade ett mycket inspirerat parti mot världselitens ålderman, 48-årige Boris Gelfand.

Efter två ronder är det således Nepomniachtchi, Anand och Giri som leder. Den tredje ronden spelas på torsdagen.

Inför första ronden av Tals minnesturnering meddelade ryska schackförbundet att stjärntränaren Mark Dvoretsky hade avlidit, 68 år gammal, samma dag som turneringen inleddes och en tyst minut hölls. Dvoretsky som avbröt en lovande schackkarriär år 1975 för att fokusera på träning var en oerhört respekterad tränare och tränade under sin karriär många av världens bästa spelare, bland andra Kasparov och Kramnik.