Kenneth Rogoff kommer till Sverige

Publicerad 13 augusti, 2014 av André Nilsson

För ungefär 45 år sedan var Kenneth Rogoff i Sverige för första gången. Då var det Junior-VM i Stockholm och Rogoff låg länge bra till för att kvalificera sig till A-finalen, men en förlust mot unge Ulf Andersson snuvade honom på finalplatsen. Efter flera framgångar vid schackbrädet – bland annat kvalificerade han sig och spelade i Interzonturneringen i Biel 1976 – valde till sist Rogoff att satsa på nationalekonomi. Numer är han är professor vid Harvard University ( Thomas D. Cabot Professor of Public Policy and Professor of Economics at Harvard University) och tidigare professor vid Princeton University.

Rogoffs studier runt finansiella kriser fick stor uppmärksamhet i efterdyningarna av 2008 års globala finanskris då också den vedertagna makroekonomiska modellen omprövades. Professor Rogoffs akademiska arbete omfattar även studier av oberoende centralbanker, växelkurser och politiska budgetcykler. Rogoff har en omfattande publicering där Foundations of International Macroeconomics och Handbook of International Economics haft stor betydelse. Hans senaste bok This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly, skriven tillsammans med Carmen Reinhart, omfattar studier av 66 länder under 800 år.

Den 2 september kl 17.15-18.45 håller han en föreläsning på Handelshögskolan i Stockholm Sveavägen 65 Aulan, under rubriken “Lessons from Financial Crises”. Föreläsningen, till minne av Eli F Heckscher, arrangeras av Ratio och EHFF i samarbete. (Foto: http://www.kenrogoff.com)