Damklassen: Sverige – Sri Lanka 3½-½

Publicerad 3 augusti, 2014 av Axel Smith

os-loggaAtt invigningen var lika mycket för TV som för spelarna visades inte bara på hur tävlingen presenterades. Extra tydligt blev det när Tromsös borgmästare höll sitt tal med ryggen mot publiken – bara för att han skulle titta in i TV-kamerorna.
   Norge har verkligen lyckats att få hela landet intresserade av schack. I Tromsö är det schackmotiv i vart och vartannat skyltfönster.
– Det är extra kul att det är här, säger Ellinor Frisk. Eftersom jag bott i Norge känns det nästan som hemmaplan. Det känns lite mindre som OS, men det är jättekul. När jag var ute och gick tänkte jag på hur fantastiskt det är att hela världen är samlad i Tromsö.
   Dagens laginsats tycker hon var stabil; alla gjorde en bra insats utan att hamna i förlustfara. Pia Cramling vann först och därefter följde Ellinor och Emilia Horn innan Jessica Bengtson avslutade med en remi. I rond två sitter Turkiet på andra sidan brädet.
– Det kommer att bli väldig tufft, säger Ellinor. Det är nog en jämn match men vi ska förbereda oss så bra vi kan.
   Vilka håller du på i toppstriden?
– Norge!
   I damklassen, menade jag.
– Jaha, bland damerna. Nej, jag vet knappt vilka som är med.