SK Rockaden fortfarande obesegrat

Publicerad 6 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Theodor Kenneskog, SK Rockaden. Foto: Lars OA Hedlund

Efter tre ronder står SK Rockaden fortfarande utan förlust i Europacupen för klubblag. Stockholmslaget som är seedat 22:a i turneringen ligger just nu på elfte plats, och möter på torsdagen det starka laget från Azerbajdzjan: Vugar Gashimov.

SK Rockaden ryckte fram till sin elfteplacering efter klara vinsten med 4,5–1,5 mot turkiska Denizsu Aquamatch på onsdagen. Men bakom de klara segersiffrorna fanns det flera partier som stod och vägde. Som Theodor Kenneskogs möte mot Kerem Erten. Kenneskog hann inte rockera och var i trubbel.

– Men Theodor spelade finurligt och klarade remi, berömmer SK Rockadens lagledare Lennart Örnmarker.

Erik Blomqvists seger kom efter ett långt parti mot WIM Mobina Alinasab.

I SK Rockaden finns en spelare med full pott, nämligen IM Erik Hedman som vunnit alla sina tre partier. Så här såg hans seger ut mot Benan Kazdagli på onsdagen:

På torsdagseftermiddagen väntar nu Vugar Gashimov för SK Rockadens spelare. Lagledaren Lennart Örnmarker säger:

– Det blir helt klart ett tufft motstånd. Och det går nog inte att drömma om att vinna den matchen, men det gäller att försöka vinna enskilda partier. Särskiljningsreglerna här under Europacupen bjuder in till kamp i varje parti.

Utveckla gärna om särskiljningsreglerna.
– Det är nämligen så att man räknar med partipoängen man fått mot respektive motståndare multiplicerat med motståndarnas totala matchpoäng, säger Lennart Örnmarker och fortsätter:
– Hamnar två eller flera lag på samma matchpoäng blir den särskiljningen viktig, och det blir värdefullt att samla många partipoäng mot de förväntade favoriterna.

Även Stockholms Schacksällskap har haft en stabil start i Europacupen. Det har blivit två segrar, och enda förlusten kom mot just SK Rockadens blivande motståndare Vugar Gashimov.

Stockholms Schacksällskap har liksom SK Rockaden en spelare med maximala tre poäng, nämligen lagledaren Eric Thörn som staplat ettor i turneringen. För Eric Thörn och hans mannar väntar nu schweiziska Riehen på torsdagen.

Team Pelaro Alingsås och Wasa SK ligger på 57:e och 63:e plats med två respektive en poäng.

Damklassen

Pia Cramlings favorittippade lag Cercle d’Echecs de Monte-Carlo åkte på en överraskande förlust på onsdagen mot österrikiska Pamhagen.

Nu blir det en kamp att försöka hinna ikapp den absoluta toppen. I Europacupen spelas bara sju ronder så det finns inte utrymme för många poängtapp.

Pamhagen besegrade Pia Cramlings lag. Foto: eccc2022.at

Pia Cramling har spelat stabilt och klarat sig utan nederlag. Så här var hennes parti på onsdagen:

Live, kl 14.15 Lottning & resultat