Ian Nepomniachtchi i fortsatt ledning efter övertygande vinst

Publicerad 25 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

En avslappnad tänkarposé för Nepo som inte hade några problem att föra sitt parti till vinst i mötet med Jan-Krzysztof Duda. Foto: FIDE/ Stev Bonhage

Ian Nepomniachtchi övertygade stort i rond sex av Kandidatturneringen med en övertygande vinst som vit mot Jan-Krzysztof Duda. Duda blev säkert överraskad av öppningsvalet med 1. Sf3 som Ian sällan spelar. Det visade sig vara en preparation och Ian berättade att för första gången i turneringen fick han spela det han förberett. Inte undra på att han var som fisken i vattnet kombinerat med den form han visar sig vara i.

Det blev en bondestorm och ett kungsangrepp av Ian. Duda offrade i ett läge en pjäs för att få bönder och en viss motattack. Emellertid spelade Ian ett snyggt drag som kanske var det som avgjorde partiet då det både försvarade och förstärkte hans angrepp. Nämligen det starka Tbf7 i drag 31. Efter det tog det bara några drag tills segern var ett faktum och fortsatt ledning i turneringen.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Partiet mellan Hikaru Nakamura som vit mot Ding Liren blev ett balanserat och välspelat parti som följdriktigt slutade remi. Ett extra beröm får ges till Ding för korrekt spel och bra försvar.

Alireza Firouzja hade vit mot Fabiano Caruana. Den senare hade inga problem att utjämna ställningen. I ett läge valde Alireza att offra kvalité vilket var ett misstag. Frågan är om det var felräkning eller ett kvalitetsoffer. Fabiano trodde att det var räknemiss samtidigt som han var osäker eftersom Alireza inte verkade överraskad av svarsdraget f5. Hur som helst var det ett dålig beslut av Alireza. Caruana spelade som säkerheten själv och vann partiet i god stil.

Partiet ser vi här nedan:

Teimour Radjabov som vit i mötet mot Richard Rapport slutade remi. Teimour kunde dock ha vunnit partiet. I ställningen nedan har svart precis spelat 38. Te4 och vit gjorde det felaktiga draget 39. Tf7. Hade vit helt lugnt flyttat löparen som är hotad till h2 är svart hjälplös och förlorar partiet.

Ställning efter sex ronder

Bild hämtad från hemsida Chess.com

Som synes har två spelare börjat dra ifrån klungan. Nämlilgen de tidigare VM-utmanarna Ian Nepomniachtchi och Fabiano Caruana. Ska det bli mellan dessa två spelare allt handlar om ? Just nu ser det ut som det. Vill någon av de andra spelarna ha något att säga till om. I så fall måste de helt enkelt sätta fart!

Självklart både tråkigt och överraskande att se Alireza på sista plats. Vad det beror på kan man bara spekulera i. Helt klart är att hans spel inte har fungerat under turneringen. Har pressen blivit för stor? Trots allt är det ju också hans första Kandidatturnering.

Lottningen inför nästa rond kan vi se på länken längst ned i artikeln. Richard Rapport har vit mot Ian Nepomniachtchi. Fabiano Caruana har vit mot Teimour Radjabov. Går det att störa i toppen eller är det enbart två spelare det handlar om..

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Nakumura analyserar sitt parti i dagens rond.