Dramatik, spänning och besvikelse – slutresultat fyra remier

Publicerad 22 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Nepo behåller sin ledning efter att ha räddat en minst sagt besvärlig ställning som svart mot Hikaru Nakamura i dagens rond. En rond där många av partierna präglades av stark dramatik. Foto: FIDE/Stev Bonhag

Femte rondens partier slutade alla remier. Något som kan verka som ett fredligt resultat där båda spelarna är nöjda. Det var dock inte fallet här. Snarare långt därifrån.

Mycket fokus riktades på partiet mellan Hikaru Nakamura som vit mot ledande Ian Nepomniachtchi. Hikaru fick tidigt upp en bekväm ställning. Några tvivelaktiga drag från Ian ledde till vinstspel för Hikaru. En mycket märklig ställning uppkom med svarts dam inne i ställningen omringad i fiendeland av de vita styrkorna. Det fanns också motiv och möjlighet att stänga in damen men Hikaru gjorde en missbedömning och tillät damen att fly till f6.

Efter det blev ställningen väldligt remibetonad och – som man tydligt kunde se i sändningen – en besviken Hikaru Nakamura erbjöd remi genom dragupprepning och partiet slutade remi.

Hikaru berätttade i intervjun i sin kanal hur besviken han var på sig själv för att han inte vann partiet. Han berättade också hur förvånad han blev över damutflykten till g4 av svart som tillät honom att komma riktigt bra i partiet. När han insåg att han hade spelat bort sin fördel orkade han inte kämpa vidare utan all luft gick ur honom. Hikare beskrev det som att det var som att förstöra en fin tavla.

Det intressanta och spännande partiet går att spela igenom här nedan:

Många har väntat på Dings första vinst i turneringen och nu såg det ut som det var dags. Ding fick upp en fin ställning som svart mot Teimour Radjabov och pressade föredömligt.

Ding missade vinst och fick nöja sig med remi. Foto: FIDE/ Stev Bonhage

Det avgörande ögonblicket kom i drag 40 från svarts sida. Svart står på vinst och 40.- Lxd4 ger vinstspel då svart har fina rutor för sina pjäser och vit får svårigheter. Istället valde Ding 40 – g6 och ställningen är direkt både lättspelad för vit och remibetonad. Fascinerande att se hur snabbt ställningen ändrade karaktär.

Det var också tydligt hur stark besvikelsen var för Ding när man såg hans ansiktsuttryck när han insåg att han låtit vinsten falla honom ur händerna. Faktum var att Radjabov inte kunde hindra att ett diskret och lättat leeende spred sig över ansiktet när han såg på ställningen efter misstaget från Ding.

Partiet slutade så småningom remi och går att spela igenom här nedan:

Partiet mellan Jan- Krzysztof som svart mot Alireza Firouzja slutade remi. Ett parti där Alireza kom en aning bättre men fick inte ut så mycket, och partiet mynnade ut i en jämn ställning. Ett av rondens lugnaste partier får man säga.

Partiet mellan Fabiano Caruana som vit mot Richard Rapport blev ett mycket spektakulärt parti. Rapport fick in en oväntad finess i ställningen nedan. En ställning som man knappast tror ska sluta med remi med tanke på den minst sagt obalanserade ställningen och ingen av spelarna har brytt sig om att rockera. Emellertid fick partiet ett hastigt slut efter Richards listiga bondedrag.

Ställning efter rond 5

Bild hämtad från hemsidan chess.com

Som vi ser behåller Ian Nepomniachtchi sin ledning. Lottning inför rond 6 går att ta del av på länken längst ned. Ett intressant möte kommer att vara mellan Nakamura som vit mot Ding. Både riktigt besvikna över sina partier där de missade vinsten och vill säkert kompensera sig.

Lottning och resultat Live, kl 15.00 Nakumura analyserar sitt parti i dagens rond.