Carlsens första ord efter partivinsten: ”Ett drama för mig också”

Publicerad 3 december, 2021 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen har skaffat sig ett överläge i VM-matchen. Foto: Eric Rosen/FIDE

Det var en glad men också känslosam Magnus Carlsen som mötte den norska pressen direkt efter supervinsten mot VM-utmanaren Ian ”Nepo” Nepomnjasjtjij i det sjätte partiet på fredagen. Ett parti som varade i hela 136 drag – VM-historiens längsta parti.

– Det var ett drama for mig också. Rent emotionellt gick partiet upp och ner för mig, säger Magnus Carlsen till norska NRK.

Carlsens segermetod blev den han använt sig så ofta av – att hitta de små möjligheterna i en jämn ställning och sedan till slut pressa ner motståndaren.

– Det handlade om att ha väldigt stort tålamod. Mina chanser låg i att pröva på saker så sent som möjligt så att han (Nepomnjasjtjij) blev otålig, säger Carlsen till NRK.

Norska VG undrade hur víktig segern var för Carlsen i matchen mot ”Nepo”.

Magnus Carlsen. Foto: Eric Rosen/FIDE

– Det här är extremt viktigt, naturligtvis. Jag fick vinna på den första egentliga chansen jag hade. Nu är det upp till honom att slå tillbaka, svarade norrmannen som hyllades stort i medier i hemlandet direkt efter partivinsten.

Sveriges Schackförbund tv-sände partiet och här går August Lindmark och WFM Ellen Fredericia Nilssen igenom de avgörande faserna:

Här är hela partiet:

Live, lördag kl 13.15 Läs mer: Se alla 136 dragen i Carlsens supervinst