22 000 – tittarsiffrorna rusar i SSF:s VM-sändningar

Publicerad 4 december, 2021 av Ingemar Falk

Tv-sändningen med August Lindmark och Elle Fredericia Nilssen från det sjätte VM-partiet hade 7 000 startade strömmar. Foto: Sveriges Schackförbund

Med 7 000 startade strömmar på Twitch och Youtube under Magnus Carlsens vinst i det sjätte partiet mot Ian Nepomnasjtjij i VM-matchen nådde också Sveriges Schackförbunds tv-sändningar nya höjder. Aldrig tidigare har så många anslutit sig en och samma gång till en SSF-sändning av ett schackevent i webb-tv.

Redan under första helgens tre inledande partierna kom tv-sändningarna upp i över 8 000 startade strömmar – och nu efter halva VM-matchen är totalsiffran uppe i 22 000, ett snitt på drygt 3 100 per sändning. Betänk då att SSF:s totala medlemsantal hos spelare över 26 år är knappt 4 000.

Tv-sändningarna med programledaren August Lindmark har blivit en lägereld för landets schackfans som vill följa VM-matchen med svensk kommentering.

August Lindmark själv är både glad och lättad när han får höra siffrorna och utbrister:

Programledaren August Lindmark – här omgiven av några av sina schackgäster – är väldigt glad när han får höra om det stora intresset för Sveriges Schackförbunds VM-sändningar. Foto: Privat och Lars OA Hedlund

– Jag är jätteglad över responsen, och – får jag erkänna – aningen lättad! När jag förberedde sändningarna, pillade med det tekniska och bar min storblommiga fåtölj uppför trapporna till sovrummet, hängde lakan för fönstret med mera, hände det ju att jag slogs av tanken att kanske ingen skulle vilja titta…
– Och om det är något som känns fånigt och lite skrämmande så är det ju tanken på att sitta framför en kamera och prata själv ut i tomma luften flera timmar om dagen. Så nu när jag märker att det inte är så, utan att i stället flera tusen schackintresserade runtomkring i landet vill hålla mig sällskap i mitt hem här i Malmö blir jag just glad och lättad, säger August Lindmark och fortsätter:

– Stor bonus utöver alla tittare är den konkreta responsen jag får. Dels interaktiviteten under själva sändningarna med frågor och synpunkter, dels all feedback mellan partierna när många hört av sig med uppskattande ord. Det gör att en sån åttatimmarsmangling som jag körde på fredagen blir lite av en present i stället för en stor ansträngning.

August Lindmark tackar också de gäster han haft i sändningarna. Titelspelarna som varit med under VM-dagarna har bidragit stort med insiktsfulla och lärorika analyser i alla partier – och dessutom tagit sig tid att svara på tittarnas frågor i tv-chatten.

Sveriges Schackförbunds tv-sändningar från VM-matchen kommer att fortsätta med oförtruten kraft. Närmast kommer August Lindmark gästas av Deniz Arman på söndagen, och på tisdag och onsdag får vi se och höra stormästaren och landslagsspelaren Tiger Hillarp.

Under veckan blev det också klart att VM-sändningarna fick en sponsor genom företaget Millennium som producerar schackbräden inom datorschack och liveschack.

Här är en guide hur du följer svenska tv-sändningarna från schack-VM, och här är en länk till Youtube där du kan se repriserna från VM-partierna.

Guide: Så ser du VM-matchen i svensk tv Se VM-partierna i repris