Remi i drag 33 när Carlsen fyllde 31

Publicerad 30 november, 2021 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen spelade remi på födelsedagen i VM-matchen. Foto: Eric Rosen

Världsmästaren Magnus Carlsen passade på att fylla 31 år när det fjärde VM-partiet mot utmanaren Ian Nepomnjasjtjij avgjordes på tisdagen

Magnus Carlsen öppnade med 1.e4 som vit och Ian ”Nepo” Nepmonjasjtjij valde ryskt. Spelarna följde länge kända teoridrag fram tills svarts bondedrag till a5 i 17:e draget.

Nu tillät ändå Magnus Carlsen att svart fick en fribonde på a-linjen och koncentrerade sitt spel på kungsflygeln och centrum med först det helt nya draget 18.Sh4 och sedan följt av 19.g4, 20.Sg2 och 21.Lf4. En intressant manöver!

Magnus Carlsen under fjärde VM-partiet. Foto: Eric Rosen/FIDE

Vid drag 30 hade Carlsen tryck på sjunde raden och med hot mot kungen medan Nepomnjasjtjij rusade fram med a-linjen. I just det kritiska läget tog sig den norske världsmästaren en riktig lutare på 34 minuter – och försökte hitta vinstgivande varianter. Men allt landade i 30.Se8 med dragupprepning som följd.

När spelarna enades om remi hade Magnus Carlsen 19 minuter kvar på klockan medan ”Nepo” hade 51 minuter kvar.

Utmanaren Ian Nepomjasjtjij biter ifrån bra i VM-matchen. Foto: Eric Rosen/FIDE

Med tisdagens remi står det helt lika i VM-matchen: 2–2.

I morgon, onsdag, med start klockan 13.15 kan du följa Sveriges Schackförbunds tv-sändning. August Lindmark kommenterar och gästen är stormästaren Axel Smith.

Här kan du se sammanfattningen av fjärde partiet med August Lindmark och Deniz Arman som kommentatorer i tv-sändningen:

Live, onsdag kl 13.15