Nils Grandelius sammanfattar FIDE World Cup 2021

Publicerad 25 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Nils Grandelius i andra rondens möte mot Varuzhan Akobian. En match som Nils vann och gick vidare till nästa rond. Foto: Anastasiia Korolkova / FIDE

FIDE World Cup pågår fortfarande och kommer att pågå till 8 augusti. Det är en utslagsturnering och Sveriges bästa spelare Nils Grandelius förlorade rond 3 och gick därmed inte vidare. Förlusten kom mot den amerikanska talangen Jeffery Xiong, och det var en jämn match som kunde ha slutat hur som helst.

Nils inledde matchen med att skickligt styra ett komplicerat slutspel till seger. Efter det räckte det med remi för att vinna hela matchen, men en taktisk miss från Nils sida gjorde att han förlorade partiet. Efter det blev det ett tiebreak där segern gick till amerikanen och Nils var därmed utslagen ur turneringen för denna gång.

Här nedan berättar Nils mer om turneringen och om sina tankar om vad som hände i partierna.

Hur var dina förväntningar inför Världscupen och vad hade du fokus på i dina förberedelser?

Förväntningar är svårt i World Cup, eftersom formatet är så tajt. Jag hoppades huvudsakligen kunna spela bra schack, men utan att ha någon idé om hur långt det skulle leda mig.

Mina förberedelser skiljde sig ganska mycket åt från förra World Cup jag spelade. 2019 hade jag en längre spelpaus och tränade och förberedde mig grundligt. Den här gången, delvis pga pandemin, valde jag att spela mig i form istället. Det gjorde att jag kom till World Cup med mer självsäkerhet och matchvana, men kanske inte riktigt lika vassa konkreta förberedelser. Överlag tycker jag dock i efterhand att årets strategi var klart bättre än 2019.

Du var nära att gå vidare till rond 4. Var det en stor besvikelse att du inte lyckades ?

Ja, naturligtvis. Jeffery Xiong är naturligtvis en stark spelare, men som matchen utvecklade sig var det ju jag som hade alla chanser. Första partiet kunde lika gärna slutat remi, marginalerna var mycket små, men det vägde ju hela tiden mellan det och vinst för mig. I andra partiet spelade jag inte speciellt bra, men heller inte sämre än att ställningen var i balans hela partiet.

Att jag i en så pass enkel ställning, där jag med normalt spel aldrig ska kunna förlora, satte bort mig så grovt i ett drag är naturligtvis väldigt tråkigt. Samtidigt ska man inte glömma att jag lika gärna kunde blivit utslagen i andra långpartiet mot Akobian, så jag vill absolut inte hävda att jag hade otur totalt sett i World Cup

Du vann ju ett fint och uppmärksammat slutspel i första partiet mot Jeffery Xiong. Peter Dogger skrev på chess.com att partiet mynnade ut i ett av världens svåraste slutspel. Håller du med om det ? När insåg du att du skulle vinna det partiet ?

Jag håller med om att det var väldigt komplicerat. Efter tidskontrollen i drag 40 hade jag ett springarslutspel med bonde mer, men efter att ha tänkt en hel del hittade jag inget säkert sätt att vinna utan att ge mig in i racet. Det var alldeles för långa varianter för att det skulle gå att räkna allt helt forcerat i mål, så jag fick bara lita på min känsla. Det visade sig också efteråt att han missat remimöjligheter, vilket bara visar hur svår ställningen var. Det var först när jag i damslutspelet lyckades undvika de direkta remischackarna som jag var säker på att vinna partiet

Hur var arrangemanget och var det bra förhållanden att spela i ?

Arrangemanget som sådant var bra, spellokal, hotell och liknande inget att anmärka på. Däremot var Covid-19 ständigt närvarande, och tråkigt nog fick några spelare åka hem. Arrangören testade alla spelare regelbundet, men där var ju också många turister på hotellen som inte testades. Med tanke på smittosituationen generellt i Ryssland var det närmast överraskande att så få schackspelare testade positivt.

Påverkades du av att några spelare fick åka hem pga testningen gett positivt utslag på covid-19?

Det var naturligtvis tråkigt för de berörda spelarna men framförallt oroande inför den fortsatta tävlingen om det skulle bli omfattande smittspridning. Personligen påverkades jag inte speciellt dock – det fanns ju inget annat att göra än att vara försiktig och hoppas på det bästa.

Åkte du ensam till turneringen? I få fall hade du någon coach att jobba med på distans?

Jag åkte ensam, men hade naturligtvis många vänner som också var med och spelade i tävligen. Hemifrån hade jag hjälp av några vänner, men World Cup är en så ansträngande tävling att det under tävlingen handlar mer om att spara på krafterna än att förbereda en massa varianter.

Kommer du att analysera dina partier och publicera analysen i din populära och uppskattade serie Nils Grandelius analyserar?

Det hoppas jag naturligtvis! Men hur mycket tid jag kommer ha över till att genomföra det återstår att se…

Vad väntar framöver? Blir det någon semester innan nästa turnering ?

Min nästa stora tävling är individuella EM ( i Reykjavik red anm.) om lite mer än en månad. Innan dess ska jag undervisa på Sports Heart i Stockholm och spela snabbschack i Turning Turso. Utöver det blir det först vila och sedan hårdträning inför EM!

Är du nöjd med turneringen i stort och vad tar du med dig från turneringen?

Det är alltid svårt att vara nöjd när man precis blivit utslagen. Däremot var det en mycket bättre insats än förra World Cup, och den här gången var jag verkligen med och kämpade i alla partierna.

Så även om jag inte är nöjd var det ändå ett fall framåt, och bådar förhoppningsvis gott inför nästa World Cup.