Abhimanyu Mishra är nu världens yngsta stormästare

Publicerad 1 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi slutställning på det dramatiska partiet som gav Abhimanyu den slutliga inteckningen i jakten på stormästartiteln .Vit vid draget gav upp för om vit tar dam följer Df4+och svart vinner damen. Foto t. h : CrystaL Fuller / FiDE

Vi har tidigare skrivit här på hemsidan om Abhimanyus Mishas mål att bli den yngste stormästaren någonsin. Idag fullbordades den sagan och drömmen blev verklighet !

Det innebär att Abhimanyu slog det rekord som Sergej Karjakin haft sedan 2002. Sergej var då 12 år och sju månader gammal. Abhimanyu är nu 12 år , 4 månader och 25 dagar. Sschackhistoria har skrivits då han den yngsta stormästaren i hela världen!

Abhimanyu, född och uppvuxen i New Jersey i USA, har varit fast besluten att bli den yngsta stormästaren någonsin men tiden har varit begränsad om han ska kunna slåa rekordet som Sergej innehaft. Med tanke på pågående pandemin har det heller inte funnits så många turneringar att spela .Lösningen blev en turné i olika turneringar i Ungern för att kunna nå målet.

Idag kom det viktiga nyckelpartiet som följdes runt om i världen. I turneringen Vezerkepzo GM Mix var Abhimanyu tvungen att vinna som svart mot 15-årige stormästaren Leon Mendonca, högst rankad i turneringen.

Det som såg ut att bli ett fredligt och lugnt parti blev ett drama på schackbrädet då Leon av någon anledning använde mycket tid i mittspelet och när slutspelet kom hade han bara sekunder att spela för varje drag. Han hittade emellertid hela tiden det bästa draget men felräkningen kom i ett viktigt läge då han felaktigt antog ett springaroffer. Troligtvis hade han missat det fina draget 50 – g5 som Ahbimanyu spelade.

Hela partiet finns här.

Man skulle kunna tro att det blir en välbehövlig paus för vår unga nya stormästare men så lång blir inte pausen. Redan 12 juli ser vi Abhimanuy spela i världscupen i Ryssland där han får möta Baadur Jobava i första ronden.

Jakten är slut men schacket fortsätter med andra ord. Det är bara att gratulera och självklart är det många som undrar hur långt Abhimanuy kan komma. Den schackliga briljansen och förmågan imponerar. Förutom det så handlar det om sällan skådad målmedvetenhet, och att aldrig ge upp det man tror är möjligt!

Tolvåringens extrema jakt på stormästartiteln Tolvåringens rekordjakt fortsätter i Ungern