Nakamura sparkar gåtfull kvinnlig schackgivare

Publicerad 13 april, 2021 av Ingemar Falk

De tre i huvudrollen Chessbae94 med sin Bae-bild” på Twitter, Hikaru Nakamura och Eric Hansen. Foto: C hess.com och Twitter

För att förklara framgången för schackinfluencers på Twitch återkommer ständigt användaren Chessbae94. Hennes identitet är höljd i dunkel, en del spår leder till en kvinnlig amerikansk spelare född just 1994. Men där tar det stopp.

Men något som inte tagit stopp är Chessbae94:s förmåga att öppna plånboken och ge generösa bidrag till schackspelare som streamar på Twitch. Det handlar om 100 000-tals kronor. Fiona Steil-Antoni, Alexandra Botez och Anna Rudolf är några som har henne att tacka mycket för framgångarna.

Det har gett också gett Chessbae94 betydande inflytande i schackvärlden med jobb för både Hikaru Nakamura och chess.com i rollen som manager och moderator för deras sociala konton och framför allt på Twitch.

Samtidigt har Chessbae anklagats för att starta kontroverser och bete sig illa mot såväl följare och streamare.

Tack vare Chessbae94:s engagemang – och pengar – har Hikaru Nakamura och Chess.com fortsatt samarbetet med henne trots anklagelserna.

Fram till nu.

Allt började med ett schackparti mellan Hikaru Nakamura och Chessbrah-streamaren Eric Hansen, Kanada. Nakamura blev uppenbart irriterad på att Eric Hansen spelade på tid för att vinna. Det blev en dålig stämning.

Det var sen det tog fart. Eric Hansen anklagades för att stjäla videomaterial från Nakamura och riskerade plötsligt att bli avstängd på Youtube. En smärre ekonomisk katastrof för en streamare som har 215 000 prenumeranter.

Eric Hansen gick ut med en video om händelsen och skrädde inte orden. Hans teori var att antingen Nakamura själv eller hans anställde manager Chessbae94 låg bakom:

Hikaru Nakamura fick en stor slev av skäll och snart nog fanns denna video upplagd på Youtube där Eric Hansen och Hikaru Nakamura för några år sedan brottades (!) på gräsmattan utanför St Louis chess club.

Hur kunde bråket efter ett vanligt blixtparti där den ene spelade på tid eskalera till allt detta?

Det var dags för Hikaru Nakamura att ta bladet från munnen. På Twitlonger skrev Nakamura i går:

”Det här har gått för långt. Detta är inte bara dåligt för alla inblandade men också för schacket i stort. Vår publik och våra fans har förväntningar på att vi kan sköta oss. Och detta interna bråk och netagitivitet – även mig själv inkluderad – gör dem alla besvikna.
Sett i backspegeln har jag förstått att jag kan vara alltför negativ mot människor jag kommunicerar med. Jag ber verkligen om förlåtelse, och jag ska jobba på att bättra mig.
Som jag tidigare nämnde i min streaming kommer jag i fortsättningen ta en mycket mer aktiv roll i att ha hand om mina sociala medier-konton.
Jag kommer inte längre arbeta mer med Chessbae. Jag uppskattar det hon har gjort för mig och schacket i stort, men det är tid att starta om med ett nytt team.
Vad gäller Chessbrah/Eric Hansen så behöver vi ta kontakt privat och lösa situationen som uppkommit”.

Strax efteråt kom nästa smäll för Chessbae94. Världens största schacksajt Chess.com bröt också samarbetet med henne. Hotet om att Eric Hansen skulle förlora alla sina Youtube-följare var en utlösande faktor, enligt en av ägarna Danny Rensch:

Danny Rensch. Foto: Chess.com

”Samtidigt som vi uppskattar Chessbaes färdigheter, passion och engagemang för att få schacket att växa via schackstreamarna hon arbetar med inser vi att hennes metoder och kommunikation ibland har varit problematiska. Vi kände att en gräns passerades i och med hennes hantering av copyrightanklagelserna mot Chessbrah”

Chessbae94 själv har hittills inte kommenterat besluten från Hikaru Nakamuras och Chess.com. Hon skrev sin senaste tweet för en vecka sedan.