Världsfyran Nepo sågas: ”Han är inte professionell”

Publicerad 23 november, 2020 av Ingemar Falk

Ian ”Nepo” Nepomnjasjtjij har spelat exakt samma remivariant som vit mot Levon Aronian, Ding Liren och Sergej Karjakin i Skilling Open. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Ian ”Nepo” Nepomnjasjtjij kom till Skilling Open – första deltävlingen av Champions chess tour – som tredjeseedad.

Efter två dagar och med bara fem ronder kvar är nu den ryske världsfyran på sjätte plats, bara en halv poäng ovanför slutspelsstrecket. De åtta bästa går vidare till kvartsfinalen efter tisdagens spel.

Gata Kamsky var med i Rilton Cup
2016/1017. Foto; Lars OA Hedlund

Den legendariske stormästaren Gata Kamsky var i sin Twitchkanal inte nådig i sin kritik av ”Nepo”.

Efter att Gata Kamsky, hade sett ”Nepo” spela exakt samma remivariant som vit tre gånger, och sedan förlora en pjäs strax efter öppningen mot Hikaru Nakamura tappade han humöret:

– ”Nepo” är inte professionell. Det är något som tar bort hans fokus. Kanske är det familjesituationen – att han träffat någon? Jag vet inte säkert. Men han är i 30-årsåldern och ska vara på sitt bästa just nu, och inte uppträda så här på en turnering.

Orden får stå för Gata Kamsky. Han ryggar inte för att komma med kritik och hans hårda ord har tidigare hamnat på… en kaffekopp! Då slutade det med ett bråk om vem som hade rättigheterna till svordomen – han eller Chess24.

”Nepo” kommer hur som helst att få kämpa hårt för att ta en av de åtta slutspelsplatserna – och frågan är om han råd att spela sin remivariant en fjärde gång på tisdagen?

Här är blundern mot Hikaru Nakamura i tionde ronden. Nakamura behövde verkligen den poängen efter en motig inledning på Skilling Open:

Här är ställningen efter två dagar i Skilling Open. Fem ronder återstår på tisdagen klockan 18.00, och de åtta bästa går till kvartsfinal.

Anish Giri behåller ledningen på 6,5 poäng och följs av tre spelare en halva bakom: Ding Liren, Magnus Carlsen och Wesley So.

Ställningen i Skilling Open.

Vi avslutar med måndagskvällens snyggaste angreppsparti. Fransmannen Maxime Vachier–Lagrave spelade svart, och laddade tornkanonerna:

17.45, Live dag 3 Så tv-sänds Skilling Open Så spelas Champions chess tour