Aronians jubel – med sin hund

Publicerad 24 november, 2020 av Ingemar Falk

Ponchiko och Aronian. Foto: Chess 24

Hur ofta har du sett en schackspelare hoppa upp ur stolen med armarna i skyn efter ett vinstparti – och sekunden senare krama om sin hund och showa lite framför åskådarna?

Troligen inte ofta.

Men på tisdagskvällen hände det när världssexan Levon Aronian besegrade Sergej Karjakin i nästa sista ronden av Skilling Open och i praktiken säkrade en plats i kvartsfinalen. Efter en snabb remi mot Hikaru Nakamura var avancemanget 100 % klart.

Levon Aronians hund heter förresten och ett eget Twitterkonto.

Många tittare gladdes också att se Aronian på gott humör efter tragedin i våras när hans hustru Arianne Caoili dog i sviterna efter en svår bilolycka. Hon var också en stark schackspelare och innehade WIM-titeln.

Arianne Caoilis och Levon Aronians bröllop. Arianne Caoili dog efter en bilolycka den 30 mars. Foto: Chess 24:s Facebook

Medan Levon Aronian hade en avkopplande sista rond var det riktigt dramatiskt för flera spelare att komma bland de åtta bästa och spela i kvartsfinal på onsdag klockan 18.00.

Och den som tog den åttonde och sista platsen var Anish Giri. Han ledde inför sista dagen men hade en tuff avslutning. Tack vare bättre särskiljning tog han ändå den sista kvartsfinalplatsen före nian Alireza Firouzja och tian Quang Liem Le som båda hade samma poäng (8 av 15p) som nederländaren.

Det måste kännas extra surt för Firouzja som hade ett guldläge att gå vidare, men förlorade de två sista partierna.

Så här spelas kvartsfinalerna på onsdags- och torsdagskvällen, kl 18:

  • Magnus Carlsen, Norge–Anish Giri, Nederländerna
  • Wesley So, USA–Teimour Radjabov, Azerbajdzjan
  • Ian Nepomnjasjtjij, Ryssland–Levon Aronian, Armenien
  • Hikaru Nakamura, USA–Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike
  • Alla kvartsfinaler pågår i två dagar. De består av två minimatcher med fyra ronder vardera.
  • Blir den första minimatchen oavgjord blir det inget särspel. Men om totala ställningen i minimatchen efter två dagar står oavgjord (1–1) tar särspelet vid med först två blixtpartier. Är ställningen fortfarande jämn avgörs matchen i en Armageddon.

Slutställningen efter grundomgångarna. De åtta bästa till final:

Det röda inringade angedr särskiljningen hos spelarna som hamnade på åtta poäng. Foto: Chess 24.
Lev Aronians hustru död i bilolycka Live, kvartsfinaler, kl 18