Svenska juniorer vill slåss om platser på prispallen

Publicerad 25 september, 2020 av Ingemar Falk

Milton Pantzar, Isak Storme, Hampus Sörensen och Leo Crevatin har intagit en prispall i Pardubice. Foto: Max Wahlund

I eftermiddag spelas femte ronden i Czech Open i Pardubice och vi är halvvägs i turneringen. Den här rapporten tar vid där den förra slutade – nämligen med svenskmötet i rond 2. Begreppet ”Martins mästardrag” är etablerat, följande parti hör snarare hemma under rubriken ”Max klåpardrag”. 

Lite bakgrund: jag spelar ett antal olika öppningar som svart, och för nåt år sen kom jag över en bok som proklamerade hur man relativt enkelt skulle kunna hålla remi mot alla starkare spelare. Öppningen som föreslogs var Rubinsteinvarianten i Franskt. Det lät bra tyckte jag, så nu har jag provat den i några år. Som remivariant är den dock tveksam, det har bara blivit nån enstaka delad poäng (bland annat mot Ferdinand Hellers i uteschacket i Kalmar i augusti, och det berodde inte riktigt på öppningen). Däremot har jag vunnit några partier mot starka spelare som tryckt på för hårt, och sen har det blivit en hel massa förluster förstås. En av de värre kommer här…

En överkörning som hette duga. Men man ska inte ge sig. Två dagar senare var det dags för Rubinstein igen, då mötte jag tyske IM Rüdiger Seger och det blev för ovanlighetens skull precis en sån tråkig remi som öppningen är tänkt att leverera! Det partiet får ni inte se, det är för trist… Efter partiet reste sig Seger upp och utbrast förargat: ”This was nothing!” Jag tänkte: ”I’ve been looking for nothing for a long time…”

Covidläget är fortsatt allvarligt, men turneringen verkar inte vara i fara längre. Landets nye hälsominister, Roman Prymula, uttalade sig häromdagen och sade att man ville skona ”mindre, kulturella sammankomster” men sätta ner foten mot samlingar där människor ”äter, dricker och pratar tätt tillsammans”. Vi får väl anta att schackturneringar hör till den förra kategorin. Den tjeckiske schackpersonligheten Petr Pisk som är på plats här i Pardubice påpekade att minister Prymula dessutom själv är en stark schackspelare som innehar en FM-titel! Förhoppningsvis leder det både till att han skonar schacket från alltför hårda begränsningar, och till att han gör smarta drag i kampen mot covid-19.

Det är mycket politik även i övrigt i Pardubice. Nästa vecka blir det regionalval, och hela stan är full av valaffischer. På en av de centrala gatorna har ett stort parti ställt upp ett tält där man bjuder på både öl, tilltugg och en hederlig blåsorkester som spelar vad som låter som gamla tjeckiska evergreens. Frågan är om det är Roman Prymulas parti och vad han i så fall gillar det tilltaget… i dag fredag har dock ett rejält regnoväder dragit in över stan och då lägger sig kanske feststämningen något.
Utöver den stora turneringen hölls onsdag-torsdag också de öppna tjeckiska mästerskapen i snabbschack. En sympatisk historia där alla deltagare fick priser. Jag var ende svenske deltagare och min 23:e plats gjorde mig till ny ägare av ett ritblock, ett vykort med hästar på (Pardubice-specialitet), en penna från fjolårets ungdoms-EM, och en pepparkaka (annan Pardubice-specialitet). Ganska gulligt.

Efter snabbschacksturneringen stod prispallen kvar och jag tyckte att det var en bra plats att fotografera de svenska juniorerna. Det visade sig dock att ingen ville ställa sig högst upp, det ansågs ge otur. Till slut var dock Hampus och Isak beredda att ta smällen gemensamt – se bilden. 
Inför femte ronden har Milton och Isak 3 av 4, Hampus och jag själv 2,5, Leo ligger på 2 och Erik som fått en dålig start tog en remi igår och har därmed 0,5 poäng.Det finns också en svensk i B-turneringen, nämligen Anders Lang från Åhus, han ligger på 1,5/4.

I eftermiddag finns fyra svenskar på livebräde. Start klockan 16

16.00: Följ svenskarna live