Får vi spela klart Czech Open – eller har tåget gått?

Publicerad 22 september, 2020 av Ingemar Falk

Smittosiffrorna i Tjeckien oroar. Men på måndagen kom i alla fall schackturneringen igång i Pardubice. Foto: Max Wahlund

Max Wahlund rapporterar i resebrev från Czech Open:

Att få spela schack vid brädet är som bekant inte lätt i år. Turneringarna är få och svårtillgängliga. Men igår började Czech Open i Pardubice och Sverige står för hela 6 av de 123 deltagarna i A-gruppen.

På plats finns gräddan av den svenska junioreliten: Milton Pantzar, Hampus Sörensen, Isak Storme och Leo Crevatin. Sen fylls uppställningen ut med ett par spelare som väl kanske inte är gräddan av nånting alls strängt taget men som tycker att det är kul ändå, nämligen Erik Alquist och jag själv.

Den största frågan just nu är hur länge turneringen kommer att pågå. Hela Centraleuropa har fått känna av stigande coronasiffror på sistone och Tjeckien är definitivt inget undantag. I våras bröts lag-VM i Prag efter 5 av 7 ronder, frågan är om vi kan slå det rekordet.

Samtidigt som turneringen inleddes igår inträffade två olycksbådande händelser: Hälsoministern avgick efter hård kritik mot hanteringen av viruset, och Pardubice där vi spelar lyftes från grönt till gult på regeringens klassificering, vilket innebär att det i staden nu råder utbredd sjukdom med samhällsspridning. Skulle vi hamna på högsta nivån (rött, där är än så länge endast huvudstaden Prag) så avbryts nog tävlingen. Så vi är i tidsnöd redan från första draget!

Tjeckien är ett av de länder som hade strikta åtgärder i våras men sedan avskaffade dem. Nu är de tillbaka och det märks att tjeckerna är vana vid att bära munskydd. När jag åkte Prag-Pardubice satt jag bredvid denna kvinna (se bilden) som visade upp en moderiktig utstyrsel med en tajtare helvit mask underst, och ovanpå en löst sittande variant med blommönster som matchar den snygga klänningen. Tjusigt!

Inne i spellokalen slipper man (än så länge) munskydd när man sitter vid brädet. Går man upp och går ska det dock tas på. Kanske gör det att man sitter ner mer, tänker mer och spelar bättre? En bra sak i så fall!

Caïssa hade i första ronden vänligheten att låta mig få möta turneringens troligen klart sämsta spelare. Han var inte lägst rankad, det fanns flera juniorer med sämre elo, men han var lågt rankad och drygt 60 år – då är ju schacket så skoningslöst att det inte finns stort hopp om förbättring. Trots detta kämpade han på bra, innan nåt hände som aldrig hade hänt med en junior med samma rating: i aningen sämre ställning ger han plötsligt upp!

Max Wahlund-Jiri Hon:

Svart är bonde under, men slut är det inte. Jag har mött juniorer som kämpat vidare i mycket sämre ställningar, och fått en halva (tyvärr). Stockfish säger här +0,9. I min senaste turnering, i första ronden i Køge i juli, gav motståndaren upp när Stockfish sade 0,0. Vad är det med folk – ser jag så läskig ut?

I övrigt gick det nästan som förväntat för svenskarna. Erik, som är på undre halvan, förlorade, och övriga vann – utom Milton som fick släppa en halva mot en tjeckisk 12-åring på 2000. En lite skum variant i Tarrasch gav knatten chans att hålla emot och få dragupprepning kring tidskontrollen.

Det var sånär att det blev svenskmöte redan i rond 1, Isak och Erik var bara ett bord ifrån varandra. Och i rond 2 nu i eftermiddag händer det. Då har jag svart mot regerande svenske juniormästaren Isak Storme. Därmed blir det av allt att döma för min del en full samling förluster mot de svenska juniorerna här – jag har redan minusstatistik mot Leo (0-1), Hampus (0-1) och Milton (0-3). Efter att ha sett Isaks brutala uppvisning i turneringen i Portugal härförleden (se Martins Mästardrag) ger jag inte mig själv några större chanser. Men kanske kan jag bidra till ett nytt skönhetsparti? Aljechin brukade klaga på att motståndarna var för dåliga för att låta honom visa hur bra han var. Jag ska åtminstone försöka…

Och just nu får man som sagt vara glad att spela alls. Poängen stannar hur som helst i Sverige. Drabbningen kan följas live här från klockan 16 på schack.se, där även Leos och Hampus partier kommer att finnas med.

16.00: Live – följ svenskarna i Czech Open