YouTube-stjärnans svar på stormästarens hån mot nya ”talanglösa” spelare

Publicerad 25 maj, 2020 av Ingemar Falk

En av de största streamarna inom gamingvärlden, Penguinz0, upprörs av stormästaren Benjamin Finegolds hån mot med de nya schackspelarna som med sina miljontals följare fått schackintresset att explodera bland unga spelare på Tv-sajten Twitch. Foto: Youtube

Esportstjärnornas och streamarnas snabba intåg på schackscenen borde ha blivit en rejäl boost för spelet, då de har miljontals följare som också har upptäckt schack.

Men i stället har fokus hamnat på den dåliga stämningen mellan nya spelare och etablerade spelare. Stormästaren Benjamin Finegold är mest högljudd och har sagt på sin stream att han inte kan begripa varför Hikaru Nakamura lägger ner tid på att göra videor med ”talanglösa” spelare som streamarna xQc och BoxBox. ”Det man ser är bara negativ talang. Ingenting”, säger Finegold i en video.

Benjamin FInegolds omdöme om de nya spelarna från Twitchvärlden: ”Det finns ingenting här”, och pekar på huvudet, ”Och ingenting här”, och pekar sedan på hjärta.

Att sedan Magnus Carlsen gick ut på Twitter och ifrågasatte att Lindores Abbey rapid challenge bevakades på Nakamuras Twitchkanal har eldat på konflikten.

Nu har en av de allra största Youtubarna inom gamingvärlden, ”Penguinz0” som har 5 miljoner följare, lagt ut en video för att ge sin och andra streamares syn på det de tycker är elitism och ”gatekeeping” grindvakteri inom schacket.

Och det är ingen vacker bild han ger av oss i schackfamiljen. ”Vad håller ni på med? Om det kommer in nya spelare i våra spel som ’Dota’ är vi bara glada och vill hjälpa till.”

”Är schack bara ett slagfält som endast är tillägnat de smartaste människorna, och där inga andra släpps in?” frågar sig Penguinz0 som berättar att han spelat schack i hela livet men inte var jättebra. ”Jag hade 1400-1500 i rating, något som Finegold skulle ha spottat åt”.

Videon heter Chess Drama – och sedan Penguinz0 lade upp den på söndagskvällen hade den efter bara tio timmar haft 648 000 visningar.

Du kan se den här:

Nakamura vann TV-tittarna Carlens markering mot Nakamura Esportstjärna får schacklektioner av Nakamura Nakamura störst av alla schackstreamare