Remier i rond 4

Publicerad 22 mars, 2020 av Martin Lokander

Maxime Vachier Lagrave hade 1,5 timme mer på klockan mot Alexander Gristjuk, men det räckte inte. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Resultaten blev fredliga efter fridagen i Jekaterinburg. Samtliga 4 partier slutade nämligen i remi, men det var gott om kamp i samtliga partier.

Fabiano Caruana kom som vanligt välförberedd mot Jan Nepomnjatsjij och satte sin tillit till sin fribonde på d-linjen. Caruana hade inga problem med att byta mycket pjäser utan hoppades på en fördel i slutspelet, och det fick han. Det var först när Caruana placerade damen på f3 som vit gick fel eftersom damen fick slut på rutor och när Nepomnjatsjij framtvingade dambyte var fördelen försvunnen med remi därefter. Partiet är kommenterat av Nils Grandelius i en video i tidigare inlägg.

Jan Nepomnjatsjij gillar att stå upp och tänka. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Ding Liren fick liten fördel i Bogoindiskt mot Anish Giri där Giri led av en svag c-bonde, men Giri försvarade sig väl. Det blev inga allvarliga problem för Giri utan ett väl genomfört parti från bägge spelare. Samma gäller Wang Hao mot Kirill Aleksejenko. Wang Hao fick inget speciellt ur öppningen i en Neo-Grünfeld och Aleksejenko utjämnade utan större problem. Wang Hao fick sedan lite lätt press i mittspelet men svart var aldrig i någon större fara.

Den som var närmast att vinna var Maxime Vachier-Lagrave, som tog sig an Alexander Gristjuk. Vachier-Lagrave upprepade samma variant i Berlinerslutspelet som Nepomnjatsjij spelat ett par dagar tidigare mot Gristjuk och var helt klart den bättre förberedde spelaren. Det visade sig även på klockan där Gristjuk efter öppningen var 1,5 h efter Vachier-Lagrave på klockan! Fransmannen skulle få sin chans när han inspirerat fick in a2-a4, men lyckades inte följa upp det på rätt sätt. Det fanns nämligen ett kvalitetsoffer i kombination med 30.Te4 som ger vit en avgörande fördel. I partiet lyckades Gristjuk slinka undan till ett remiartat tornslutspel utan att Vachier-Lagrave fick några fler chanser trots den korta betänketiden.

Femte ronden spelas på söndagen kl.12 och då möts Gristjuk – Ding, Giri – Caruana, Aleksejenko – Vachier Lagrave samt Nepomnjatsjij – Wang.

12.00: Följ kandidatturneringen live Spelprogrammet Ställning