Ny schackturnering i Norrbotten: Boden Open

Publicerad 6 juli, 2022 av Ingemar Falk

Sommaren avslutas med en weekendturnering i Boden. Foto: Boden kommuins youtubesida

Efter några års lite tynande tillvaro har schackintresset i Boden växt i vågen efter onlineboomen under coronapandemin och Netflixserien “The queen’s gambit”.

Boden SK:s klubbkvällar på torsdagarna har numera stadigt 10–12 spelare, och nu tas nästa steg: En weekendturnering i Boden 19–21 augusti, där schackspelare från hela Sverige bjuds in.

Emil Hermansson. Foto: Lars OA Hedlund

Boden Open spelas i samma format som GP-tävlingarna. Snabbschack på fredagskvällen följt av totalt fyra långpartier under lördagen och söndagen.

Skillnaden är att den här tävlingen spelas i tre olika ratinggrupper: 1800+, 1400–1799 och 0–1399.

– VI fick inspiration under en turnering i Norge att skapa en tävling som även passar bra för mer nya spelare som vill testa på att spela en schacktävling, säger Boden SK:s Lennart Eman som sitter i organisationskommittén.

Lennart Eman gläds åt att se att Bodenschacket fått ett nytt liv.

– Ja, det är jättekul, och att en så stark IM-spelare som Emil Hermansson är aktiv i vårt klubbschack hjälper verkligen till för att lyfta intresset.

– Nu ska det bli spännande att se om en weekendturnering i Boden kan locka spelare från både Sverige – och Norge, avslutar Lennart Eman.

Anmälan till Boden Open är öppen och här kan du läsa inbjudan och få mer information om turneringen. Tävlingen spelas på Lulevägen 18 i Boden, i samma lokal där stans bridgeklubb håller till. Kanske ett tecken i tiden nu när förbunden inom schack och bridge är på väg att starta ett tankesportsförbund.

Inbjudan & anmälan