Damträningen i Stockholm ger positiva effekter

Publicerad 20 september, 2020 av Susanna Berg Laachiri

Cajsa Lindberg och Maria Berg är två av de många deltagarna i träningsgruppen som tävlar
aktivt i olika sammanhang bland annat i laget Damligan där Cajsa är lagledare.
Foto: Lars OA Hedlund

I dessa tider av inskränkningar i antalet turnering finns det dock ljuspunkter att rapportera om. En av dessa är damträningen som leds av stormästaren Juan Bellon.

Träningen har rullat på bra hela året samt antalet deltagare utökats. Många menar på att man har möjlighet att vara mer fokuserad när man jobbar online hemifrån med de olika ställningarna. Redskapet Zoom som används i sammanhanget är också interaktivt och ger möjlighet till kommunikation vilket är viktigt. Man kan använda sig av både muntlig kommunikation och skriftligt via chatt.

En ny metod som ganska nyligen infördes är att istället som förut ta lösningarna av problemen muntligt, använder vi oss av chatten för att skriva våra lösningar direkt till Juan som sedan rättar. Ett lyckat koncept som har blivit uppskattat. Det tar lite längre tid, men gör möjlighet för alla att komma till tals och bidra med sina lösningar.

En positiv fördel med damträningen är att den schackliga aktiviteten ökar. Något som var tydligt innan pandemin utbröt, och nu av naturliga skäl svårare att mäta. Helt klart dock är att många spelar online. Ett exempel på det är det nyligen skapade laget Damligan som tävlar varje tisdag i Uppsalas tävling Korpen flyger.

Många av oss deltagare spelar också aktivt i lagmatcher på internet för sina klubbar. Nu börjar det också sakta men säkert dyka upp inbjudningar till vanliga turneringar. Ett exempel på det är Scandic Nord Open i Helsingborg i slutet på september som gruppens Cajsa Lindberg är anmäld till.

Det är intensiva timmar under schackträningen och vi är helt fokuserade och ingen tänker på rast. Man är helt enkelt för uppslukad av det som händer på schackbrädet och ställningarna Juan visar. Här måste också tilläggas att Juans koncept och ställningar är väldigt genomarbetat. Oftast har han ett tema som vi börjar med i lättare form, för att sedan bli svårare och svårare. Ett sådant exempel kan t.ex vara – som det var senast – att vinna med kantbonde och fel löpare.

Innehållet kan variera, men fokus är mycket på praktiska tornslutspel, problemlösningar och genomgång av partier. Som kuriosa fick vi en rolig ställning senaste gången. Se nedan diagram.

Vit drar och gör matt i ett drag!

Vi skrattade alla gott när vi såg problemet och menade att det kan inte vara svårt att lösa. Faktum var att många av oss valde fel drag och det visar vad lätt det är att lura ögat. Speciellt när det är många bindningar att hålla reda på vilket lätt kan hända i ett riktigt parti. Det rätta draget var Db3 vilket kanske inte är det första man ser.

Nästa träningstillfälle är satt till mitten av oktober.

Det verkligen positiva är att träningen fungerar så pass bra som den gör. Den schackliga aktiviteten ökar som ringar på vattnet. En annan positiv sak är att det är roligt att lära sig tillsammans i grupp. Inspiration kan man säga är ett nyckelord för våra träningspass.