Damträningen i Stockholm tar inte semester

Publicerad 30 juli, 2020 av Susanna Berg Laachiri

Jelena Andric ( t.v) och Pia Fransson är två av de tio deltagarna i damträningsgruppen.
Foto Lars OA Hedlund och Melissa Kvisth.

Det är fortsatt full fart för damträningen i Stockholm som leds av stormästaren Juan Bellon. Skillnaden är enbart att träningslokalen har flyttats från Stockholms Schacksalonger pga den pågående pandemin och blivit träning online via verktyget Zoom.

Det har visat sig fungera bra och blivit uppskattat av deltagarna. En av fördelarna är t.ex att vi har fått med oss Pia Fransson bosatt i Skåne. Hon har fått nytt arbete i Stockholm till hösten och kan praktiskt nog redan nu gå med i träningsgruppen. Pia är en aktiv spelare som har varit med i många turneringar och brukar även streama på sin egen kanal. Ganska nyligen nu i juli månad deltog hon i en turnering på Limhamn och det är också där som bilden ovan är hämtad ifrån.

Träningen online har gjort att vi också har kunnat haft med Cristine Mariano Wågman från Umeå. Cristine är också är en aktiv spelare och var en av dem som ordnade en vänskapsmatch mellan ett svenskt och filippinskt damlag i mitten på maj. Där hade vi så många som 20 kvinnliga spelare med i vårt svenska lag vilket är ett stort steg framåt för svenskt damschack.

Träningen är upplagd väl och genomarbetat av Juan Bellon. Krävande problem men det måste vara svårt för att man ska komma framåt. Det blir långa och intensiva träningskvällar men väl så uppskattat.

Jelena Andric som också syns på bilden ovan fick frågan vad hon tycker är det bästa med träningen och gav denna fina och målande beskrivning.

”Jag uppskattar jättemycket vår damträning och ser alltid fram emot den! Juan har alltid ett bra upplägg som gör att även våra digitala träffar blev succé. Vi går genom viktiga moment som taktik och slutspel. Alla kommer till tals, vi glädjas tillsammans åt vackra drag och lösningar. Det är inte ovanligt att höra ett glatt skratt eller känna gemensam förundran över en klurig lösning.”

Jelena är som de andra en aktiv spelare och har varit med i alla de tre landskamper som har anordnats under våren. Nu närmast väntar en stor utmaning för Jelena då hon kommer att vara med i svenska landslaget i Olympiaden som hålls online under augusti.

Semester tas inte som sagt, och träningen fortsätter framöver en gång i månaden vilket har visat sig vara en bra rytm.

Förhoppningsvis kan det bli möjlighet framöver att spela lite mer vanliga turneringar på plats för oss i träningsgruppen.

Glädjande nog är det stor aktivitet på tävlingar som hålls online och helt klart att vår träning inspirerar!