Nov 082018
 

WIM Mobina Alinasab. Foto: Turneringshemsidan.

Iranska WIM Mobina Alinasab fortsätter överraska i dam-VM i ryska Khanty-Mansyisk. Efter att ha slagit ut tyskan IM Elisabeth Pähtz i första ronden var det dags för en annan svenskbekant, GM Monika Socko att stupa mot den 18-åriga iranskan som utan tvekan kommer att göra väsen av sig framöver. Matchen mellan Alinasab och Socko var inte någon jämn historia utan iranskan vann med övertygande 2-0.

Näst väntar ex-världsmästaren GM Mariya Muzychuk från Ukraina som trots Alinasabs framgång hittills torde rimligtvis anses vara favorit i matchen.

Georgien har igenom tiderna varit framträdande inom damschacket men det står redan nu klart att vi inte kommer att få en georgiska som världsmästare i år. Alla de tre georgiska stjärnorna är nämligen utslagna. Inga större skrällar har dock förekommit i deras matcher, de har samtliga stött på kvalificerat motstånd, förutom kanske GM Nino Batsiashvili som stötte på patrull i form av WGM Zhai Mo från Kina.

Apropå Kina så måste ett av andra rondens mer oväntade resultat vara att ex-världsmästaren GM Tan Zhongyi åkte ur mot uzbekiskan WGM Gulrukhbegim Tokhirjonova. En annan prominent damspelare som åkte ur är indiskan GM Koneru Humpy som förlorade mot polskan WGM Jolanta Zawadzka.

Den regerande världsmästaren GM Ju Wenjun besegrade amerikanskan GM Irina Krush och verkar vara i bra form.

Rond tre i dam-VM inleds imorgon bitti och kan följas live på Chess24.

Turneringens hemsida