Nov 272018
 

Foto: Worldchess.

Det är dags för särspel i VM-matchen i London och det är andra gången i följd som man behöver ta till ett särspel för att avgöra om Magnus Carlsen försvarar sin titel. Förra gången besegrade han Sergey Karjakin med stor säkerhet, 3-1 i särspelets första fas räckte då till seger, men frågan är hur det går mot Fabiano Caruana.

Den frågan kan vi bara gissa om idag men en fråga som vi definitivt kan besvara är den om särspelets format. Arrangörerna har ändrat formatet en aning från förra gången och det som gäller nu är följande:

Först spelas fyra snabbschackpartier med betänketiden 25 10 där Carlsen har vit i första.

Kl 16: Parti 1. Kl 17. Parti 2. Kl 18: Parti 3. Kl 19: Parti 4.

Räcker inte det till för att avgöra tar man till blixt. Blixten spelas i fem minimatcher om två partier vardera (det räcker att vinna den första för att avgöra) och betänketiden är 5 3. Efter maximalt tio blixtpartier blir det sedan dags för Armageddon där vit har en minut mer på klockan men det räcker med remi för svart för att vinna matchen.

Inför särspelet är Carlsen favorit, i alla fall rankingmässigt. Han är världens högst rankade snabbschackspelare med 2880 i ELO medan Caruana är rankad nummer sju med 2789. På blixtrankingen är skillnaden ännu större, Carlsen är etta med 2939 och Caruana är rankad 16:e i världen med 2767.

Särspelet inleds imorgon onsdag klockan 16.

Allt om VM-matchen 2018