jun 092019
 

Yu Yangyi vann mot Fabiano Caruana i den femte ronden. Foto: Lennart Ootes/Norwaychess.no

Superturneringen Altibox Norway Chess i norska oljemetropolen Stavanger har nu kommit halvvägs och inte helt oväntat är det favoritledning genom världsmästaren och hemmahoppet Magnus Carlsen. I femte ronden lyckades Carlsen utöka sin ledning då han i mötet med fransmannen Maxime Vachier-Lagrave fick 1½ poäng samtidigt som Wesley So genom att som vit spela remi gick förlorande ur det avgörande Armageddon-partiet mot indiske legendaren och ex-världsmästaren Vishy Anand.

Det innebär inte bara att Carlsen utökade sin ledning gentemot So utan även att amerikanen blev omsprungen av kinesen Yu Yangyi som besegrade en formsvag Fabiano Caruana i Armageddon och därmed tog sig upp på andra plats, en halv poäng förbi So. Carlsen har tagit 8 poäng av tio möjliga hittills och har ett försprång om 1½ poäng ner till Yu Yangyi som i sin tur som sagt har en halv poäng ner till So men även Levon Aronian som vann mötet mot Ding Liren.

Ryssen Alexander Grischuk som hittills haft en bedrövlig turnering fick till slut en poäng då han slog Shakriyar Mamedyarov i Armageddon-partiet. Grischuk är trots det alltjämt sist i tabellen men har nu närmat sig MVL och Caruana.

Rond sex spelas imorgon klockan 17.

Turneringshemsidan
Livepartier