jun 032019
 

Ska Norway Chess nya regler göra schacket mer TV-mässigt för den breda publiken? Norway Chess imponerande startfält till höger. Turneringen börjar med lättsam blixtturnering på måndagskvällen, och huvudeventet drar igång på tisdagskvällen klockan 17.00. Foto: TV2.no

[LIVE] 18.30: Norway chess förevent, blixtschack. TV med Yasser Seirawan & Chessbrah eller Judit Polgar & Anna Rudolf.

Många har drömmar om att schack ska bli en stor TV-sport hos den breda publiken. Ingredienserna finns där med ”slow TV” mixat med spännande tidsnödsdueller. Ungefär som långa golfsändningar med dramatik på det 18:e hålet.

Men schacket har ett stort problem som får TV-bolag att rynka på näsan – och inte lika schackkunniga människor att klia sig i håret.

Det är det där handslaget när flera pjäser är kvar på bordet och man enas om en halv poäng var. Dessa remier gör schack unikt jämfört med många andra sporter där drivkraften är att ta fram en segrare i varje kamp, eller åtminstone kämpa tills sista minuten som i ishockey och fotboll.

Att enas om remi (oavgjort) mitt under ett brinnande parti är ett traditionsrikt och bekvämt sätt att dela på poängen i schackvärlden. Men det är en obegriplig metod för ”vanliga människor”, och glädjedödare för TV-bolag som lägger stora resurser på att sända schackturneringar för den breda publiken, alltså inte bara klubbspelare.

Nu vill Norway Chess, säkert påhejat av norska TV-bolaget TV 2 som sänder turneringen, testa ett nytt recept mot dessa remier. Ett remianbud är inte förbjudet, men en överenskommen remi ger konsekvenser för båda spelarna.

Då får de nämligen hålla sig uppe till klockan 23.00 och spela ett Armageddonparti, där svart får sju minuter och vitspelaren tio. Blir det remi i det partiet avgår svartspelaren med segern. Uppdaterat: På spelarmötet kvällen före turneringen bestämdes att Armageddonpartiet ska spelas inom 30 minuter efter avslutat parti.

Poängsystemet enligt Norway Chess hemsida är:
2 poäng vid seger i långpartiet.
En halv poäng var vid remi i långpartiet, och ytterligare en poäng till den som vinner Armageddonpartiet, dvs totalt 1,5 poäng.

I efterhand får man se vad som lönade sig bäst – att gå för seger i långpartiet eller bli ”Armageddon-fantom” och ta 1,5 poäng per rond.

Även betänketiden i Norway Chess är anpassad för TV-publiken, då spelarna startar med två timmar var och ingen tilläggstid de första 40 dragen. Då vet alla att de första 40 dragen i alla partier tar max fyra timmar – och framför allt; Betänketiden öppnar för nervkittlande tidsnödsdueller som det var förr innan Fischer-klockan med tilläggstid slog igenom.

Som i alla stora turneringar ute i världen numera används förstås Sofiaregeln. Inget remianbud är tillåtet förrän efter drag 30.

Norway Chess tjuvstartar på måndagskvällen med en blixtturnering som ska bestämma lottningen i huvudturneringen som startar på tisdagen klockan 17.00.

Följ Norway Chess med yasser Seirawan & Chessbrah eller Judit Polgar & Anna Rudolf.

Endast människor boende i Norge kan följa TV 2:s sändningar. Peter Svidler och Jan Gustafson kommenterar på engelska på Chess 24 för premiummedlemmar. Här på schack.se kan du följa TV-sändningen med Yasser Seirawan tillsammans med Chessbrah (Eric Hansen och Aman Hambleton). Eller om du scrollar ner om du vill följa TV-sändningen med Judit Polgar & Anna Rudolf. Det blir säkert god underhållning oavsett vilket alternativ du gäller.

Fotnot: Armageddon är engelsk stavning. Ordet härstammar från Harmagedon ”Megiddos berg” i Israel, och är enligt Nya Testamentet där de världsliga kungarna under demoniskt ledarskap utkämpar den slutliga striden mot Guds krafter.