jun 062019
 

Magnus Carlsen leder Norway Chess efter tre ronder. Foto: Lennart Ootes/Norwaychess.no

Tre ronder är nu spelade i superturneringen Norway Chess och inte helt oväntat är det hemmafavoriten och världsmästaren Magnus Carlsen som tagit ledningen. Han slapp undan med blotta förskräckelsen i andra ronden mot Levon Aronian och kunde säkra remin för att sedan ta hem segern i mötet mot den forna världstvåan i Armageddon-partiet. I rond tre vann Carlsen sedan över Alexander Grischuk.

Det udda formatet med ett Armageddon-parti för att avgöra varje möte innebär att man genom direkt vinst få 2 poäng medan remi och sedan vinst i Armageddon ger 1½ poäng. Sammanlagt har norrmannen således tagit 5 poäng på de tre inledande ronderna och leder med en hel poäng ner till Ding Liren (som i tredje ronden besegrade världstvåan Fabiano Caruana), Wesley So (som slog Yu Yangyi) och Aronian (som slog Shakriyar Mamedyarov).

Direkt efter dem kommer sedan Mamedyarov som har tagit 3½ poäng.

En spelare som många på förhand trodde skulle gynnas av spelformatet är blixtfantomen Maxime Vachier-Lagrave men han har inlett turneringen på ett uselt sätt, likt Grischuk. De båda har tagit 1 poäng av 6 möjliga och delar jumboplatsen.

Rond fyra spelas imorgon klockan 17 och då möts:

Carlsen – Mamedyarov
Aronian – MVL
Caruana – So
Anand – Ding Liren
Grischuk – Yangyi

Turneringshemsidan
Livepartier