Nov 292019
 

Nils Grandelius framför TV-kamerorna. Här intervjuas han under Gibraltar Chess. Foto: Sophie Triay/Gibraltar Chess

LÄS MER: [Alla artiklar & intervjuer om Turning Torso Chess Event]

I morgon lördag är vi framme vid datumet 30 november. Då spelas Turning Torso Chess Event – en blixtturnering som samlar fyra av Sveriges sex högst rankade spelare samt ytterligare fyra starka och namnkunniga spelare. Hela startfältet består av: Nils Grandelius (2681), Premium Chess Club, Ferdinand Hellers (2595), Wasa SK, Evgenij Agrest (2583) Alingås SS, Emanuel Berg (2544), Wasa SK, Hans Tikkanen (2503), Lunds ASK, Jonny Hector (2478), Limhamns SK, Stellan Brynell (2412), Limhamns SK och Harry Schüssler (2410) Eksjö SK.

Inför Turning Torso Chess Event har schack.se intervjuat alla spelare, och även andra aktörer som figurerar i turneringen. Sist ut är startfältets favorit: Nils Grandelius som med sin rating 2681 är rankad 53:a i världen. I intervjun berättar Nils Grandelius vad som gjorde att han tackade ja till Turning Torso Chess Event – och vem han ser som största hotet om segern.

Nils Grandelius har haft en intensiv tävlingshöst med World Cup, FIDE Grand Swiss, lag-EM och Europacupen för lag samt ligaspel i Bundesligan i Tyskland.

I World Cup och FIDE Grand Swiss som inledde höstens turneringsschema fanns hela världseliten på plats, då det handlade om att försöka ta en plats i kandidatturneringen vars segrare där får möta Magnus Carlsen i en VM-match om ett år.

Nu blev det respass i första omgången i World Cup och en 39:e plats i FIDE Grand Swiss på isle of Man.

– Schackligt sett var det inte mycket att hurra för, det mest positiva var nog att jag kom tillbaka någorlunda på Isle of Man efter en mycket trög start. Annars var ju Lag-EM kul med mycket god stämning i laget, även om jag där var mycket trött de sista ronderna.

Nils Grandelius hade då rest direkt från FIDE Grand Swiss till lag-EM. Efter Europacupen för klubblag nyligen har Nils Grandelius haft en lugnare period inför Turning Torso Chess Event som startar i morgon lördag, klockan 12.30 och som direktsänds här på schack.se.

Vad fick dig att säga ja till Turning Torso Chess Event?
– Bengt Kvisth gör mycket för skånskt schack, förra årets Bistro Stella var gemytligt och Turning Torso lär inte bli sämre. Generellt är jag ju också positiv till blixt- och snabbschack i stället för bara långpartier.

Flera spelare är med som vanligtvis inte syns i turneringar. När mötte du senast spelarna Emanuel Berg, Evgenij Agrest och Ferdinand Hellers?
– Emanuel Berg spelade jag mot i Elitserien för ett par år sedan och Evgenij Agrest var lagledare för vårt lag i förra schack-OS. Ferdinand Hellers träffade jag som hastigast under Tepe-Sigeman turneringen i år, men vid brädet har vi aldrig mötts.

Många har utsett dig som favorit. Hur klarar du favoritskapet?
– Det är en blixttävling. Sånt hinner man inte fundera över.

Vad karakteriserar en bra blixtspelare?
– Att man är en bra schackspelare, samt dagsform.

Ser du dig själv som en bra blixtspelare?
– Min rating indikerar att jag är något sämre i blixt än i långpartier. Det låter rimligt.

När du tränar – spelar du blixt också då?
Några enstaka gånger, men det är ovanligt. Snabbschack spelar jag däremot en hel del i träning.

Vilka spelare blir dina största hot i Turning Torso Chess Event?
– Mig själv…