jun 262019
 

Nils Grandelius och Luke McShane. Foto: Lars OA Hedlund (vänstra bilden) och Vitharnsak Tao Bhokanandh (högra bilden).

Sveriges bäste spelare Nils Grandelius spelar en träningsmatch mot britten Luke McShane under SM-tävlingarna i Eskilstuna. Matchen spelas som förberedelse inför World Cup som startar i september i ryska Khanty-Mansiysk och är möjlig tack vare sponsorbidrag från Schackakademien och andra sponsorer.

– Ja det stämmer. World Cup avgörs som en knock-outturnering som jag aldrig har spelat förut. Så matchspel blir något nytt för mig. Det här bli en intressant träning, säger Nils Grandelius.

Han deltar inte i årets SM men vill gärna visa upp sig och bidra under SM-tävlingarna. Därför förläggs träningsmatchen till SM-veckan i Eskilstuna och avgörs under måndag, tisdag och onsdag. Matchen kommer att följa World Cupreglerna så det blir ett vitt och ett svart parti under måndag och tisdag, därefter särskiljning med snabbschack, blixt och eventuell armageddon på onsdagen.

Även Luke McShane spelar i World Cup. Den nu 35-årige britten var mer i offentligheten som ungdom och sina tidiga vuxna år. Han deltog bland annat i London Chess Classic både 2009 och 2010 där han besegrade Hikaru Nakamura i ett parti som gav honom pris för bästa parti. 2011 delade han segern i Tata Steels B-grupp med David Navara.

– Han har slagit mig några gånger så det blir en utmaning.

De båda har stött på varandra, men är inte närmare bekanta. Nils Grandelius berättar att tanken är att det inte ska vara en tam vänskapsmatch under SM-tävlingarna, utan en skarp träning inför World Cup. Även om det inte blir oavgjort efter de två långpartierna, kommer ändå ett särspel att ske under onsdagen.

– Vi vill träna även den delen av matchen och kanske komma underfund med hur stor vikt man ska lägga vid snabbschacket och blixten, säger Nils Grandelius. Det ska bli kul att kunna bidra lite till SM även om jag inte är med och spelar där, säger Nils Grandelius som även stannar för att kommentera onsdagens rond i SM-tävlingarna.

Nils Grandelius Elo: 2691, snabb-Elo: 2647, blixt-Elo: 2603.

Luke McShane Elo: 2688, snabb-Elo: 2691, blixt-Elo: 2648.