jan 092020
 

Nils Grandelius (t h) jagar en plats i högsta gruppen i Tata Steels schacktunrering i Wijk aan Zee. Foto: Alina l’Ami/tatasteelchess.com & Lars OA Hedlund

Vi börjar med nyheten först: Nils Grandelius kommer att spela för Sweden Wasabis i Pro chess league (PCL). Men det blir först lite senare i världens främsta onlineliga som han kommer att dyka upp. För närmast är det Tata Steel chess tournament i Wijk aan Zee som väntar. Schack.se har intervjuat Nils Grandelius inför storturneringen som startar på lördag.

Nils Grandelius är seedad tvåa i B-gruppen (Challengers), där vinnaren tar steget upp till A-gruppen med stora delar av världseliten samlad.

– Det är klart att man hoppas att ta sig dit, säger Nils Grandelius som för snart fyra år sedan senast kvalade in till en värdsklassturnering då han vann en biljett till Norway chess genom att vinna kvalet i Fagernes.

Med 82 års historia will Wijk an Zee-turneringen gärna känna sig som schackets Wimbledon. Här har alla stora mästare varit med, och spelformatet är som gamla tiders schackturneringar med lång betänketid.

– Ja, Wijk aan Zee är speciellt med så lång betänketid – men det är ändå kul med variation, säger Nils Grandelius.

En annan skillnad mot andra turneringar är att Tata Steel har så stora grupper. Nils Grandelius kommer att få möta 13 motståndare för att nå det hägrande målet om förstaplatsen och uppflyttning till högsta gruppen med Magnus Carlsen & Co.

– Det krävs att vara effektiv på att återhämta sig. Med så lång turnering är det oundvikligt att slippa en dålig dag. Vid en eventuellt förlust gäller det att komma igen snabbt efter det, säger Nils Grandelius som erkänner att han är mer van vid öppna tävlingar till skillnad mot den slutna turneringen han spelar i Wijk aan Zee.

– Ja, men så är det ju. Nu gäller det att spela på och behålla skärpan hela tiden.

Bilderna från tidigare Wijk aan Zee har vist en vindpinad by nära havet. Det är ingen fara för dig att få hemlängtan?

– Nej då. Jag känner så många av spelarna och organisatörerna. Jag kommer att ha många vänner där. Det är en trevlig stämning i Wijk aan Zee. Byn har schackfeber, och detta är en stor fest.

Krocken i schackkalendern gör att Nils Grandelius inte ställer upp i årets stora öppna turnering i Gibraltar. Men i vinter väntar en annan stark turnering för honom.

Den 11–20 februari väntar Prag Masters, ännu en sluten turnering för Nils Grandelius, och där han möter starkt motstånd i form av flera starka 2700-spelare som exempelvis Jan Krzysztof Duda (2758), Polen och hemmahoppet David Navara (2717).

Mitt i allt detta bekräftar Nils Grandelius för schack.se att han är klar för svenska laget Sweden Wasabis i världens största onlineliga Pro chess league.

Han kommer att hoppa in i laget under senare delan av gruppspelet. De fyra bästa lagen i Wasabis grupp – Central division – går till play off.

– Jag har studerat motståndet, och Sweden Wasabis har verkligen en bra chans att ta sig dit. Jag är full av förhoppningar.

Vad är dina tankar kring Pro chess league?

– Jag gillar formatet, där är kul. Pro chess league har en stor potential att växa, säger Nils Grandelius.