Nov 092019
 

Nils Grandelius Europacupspel startar på söndagen. Foto: John Saunders/Gibraltar Chess

LIVE, SÖNDAG 15.00: [Europacupen, öppen klass] [Europacupen, damklass]

Den läsare som följt med nyheten att Magnus Carlsen lämnar Norges schackförbund kanske sätter förmiddagskaffet i vrångstrupen när det plötsligt finns en norsk flagga invid Nils Grandelius namn på startlistan inför Europacupen som startar denna helg:
”Hallå, vad är det som händer?”
Men bara lugn. Allt är i sin ordning:

Nils Grandelius ställer nämligen upp för sin norska klubb i Vålerenga i Europacupen för klubblag. Det är som vanligt väldigt hög klass på turneringen, här finns 10 spelare med över 2700 i rating på plats, och högst rankad av alla är Sjachrijar Mamedjarov (2772).

Nils Grandelius norska klubb Vålerenga är rankat tia i lagturneringen. Vålerengas spelare har 2601 i snittrating. Topprankat är klubben Alkaloid från Nordmakedonien där spelarna har 2701 i rating.

Det finns också två svenska lag med i den öppna klassen i Europacupen. Lunds ASK och Wasa SK. Med dessa laguppställningar är de rankade som 40:e respektive 43:e lag:

Av alla svenskar som är på plats och spelar i Europacupen har nog ändå Pia Cramling den största chansen att komma hem med en medalj. Pia Cramling har haft en tävlingsintensiv höst, men där formkurvan pekat uppåt.

Pia Cramling (längst till vänster) har firat många framgångar med sin Monacoklubb Monte Carlo. Foto: Cercle d’Echecs de Monte-Carlo, Facebooksidan

Det visade hon i lag-EM nyligen där hon på första bordet vann hela sex av nio partier. Nu väntar alltså lagspel igen, och denna gång spelar hon för sin Monacoklubb Monte Carlo som är rankat tvåa av de fjorton lagen i Europacupen för damlag.