maj 022019
 

GM Nikita Maiorov vann Stockholm Chess Challenge. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev GM Nikita Maiorov som drog det längsta strået i den vitryska segerkampen i Stockholm Chess Challenge som avslutades på 1 maj. Som väntat tog de två vitryska stormästarna, Maiorov och GM Kirill Stupak, full pott under sista tävlingsdagen och kom båda i mål på 8 poäng men då Maiorov fick bättre kvalitetspoäng fick han ta emot den ädlaste valören.

De båda spelade remi mot FM Jung Min Seo och sedan inbördes men vann övriga partier och var i en klass för sig. Jung Min Seo följde dem in på upploppet men där fick han se sig nedspurtad då han på de tre sista ronderna tog en poäng (två remier). Det räckte dock till en tredjeplats. 5½ poäng tog Seo, lika många som GM Erik Blomqvist men aningen bättre kvalitetspoäng. Han hade som redan framkommit på schack.se möjlighet att ta en IM-norm i slutronden men då det endast blev remi mot FM Hampus Sörensen får Seo vänta på normen.

På femte plats som sedan den 12-årige Singaporianen Jagadeesh Siddharth som stod för en mycket stark prestation trots att även han misslyckades ta en IM-norm. Han höjde sitt Elo-tal med 100 poäng och komer utan tvekan att göra väsen av sig i framtiden. Siddharth tog 5 poäng, lika många som  Sörensen på sjätte plats.

Turneringshemsidan
Bilder av Lars OA Hedlund