jan 122019
 

Ian Nepomniachtchi vann över Anish Giri i första ronden. Foto: Alina L’Ami.

[LIVE] Kl 13.30: Följ Tata Steel live.

Ryssen Ian Nepomniachtchi, eller Nepo som han oftast kallas då efternamnet är ganska långt, har länge varit en av Rysslands bästa spelare utan dock att ha kunnat slå in sig i den yppersta världseliten. Han är en stark turneringsspelare och alltid farlig men blandar topprestationer med riktiga bottennapp.

Nepo är god vän till Magnus Carlsen och har varit hans sekundant tidigare. Han är en uppskattad deltagare i turneringar som Tata Steel Chess Masters i Wijk aan Zee där han ofta blandar sig i toppstriden och i årets upplaga av turneringen kan han bli farlig. Efter den första ronden är ryssen i delad ledning då han besegrade hemmafavoriten Anish Giri. Det var emellertid ingen jätteprestation med tanke på att Giri gav sig in i en farlig variant som han inte hade räknat hela vägen. När krutröken lagt sig hade Nepo en pjäs mer och Giri kunde lägga ner vapnen.

Dagens andra vinnare blev legendaren och ex-världsmästaren Vishy Anand som fick möta den unge holländaren Jorden van Foreest. Liksom i partiet mellan Giri och Nepo valde van Foreest en tveksam variant som straffade sig och Anand kunde enkelt ro hem segern.

Andra partier i den första ronden slutade med remi, däribland det mellan Liren Ding och Magnus Carlsen. Världsmästaren har de senaste åren utvecklat en vana att inleda turneringar lugnt men då man spelar hela 13 ronder i Wijk aan Zee kan det vara klokt att spara krafterna i början.

Rond två spelas imorgon klockan 13:30 och då möts:

Carlsen – Nepomniachtchi
Kramnik – Giri
Mamedyarov – Radjabov
Rapport – Shankland
Anand – Fedoseev
Duda – van Foreest
Ding Liren – Vidit

Turneringshemsidan
[LIVE] Livesidan.