jan 142019
 

Anish Giri studsade tillbaka och vann över Vladimir Kramnik. Foto: Alina L’Ami.

[LIVE] Kl 13.30: Följ rond 3 live.

Nederländska nederlag var rubriken efter första ronden i Tata Steel Chess Masters i nederländska Wijk aan Zee. I andra ronden var det dock helt andra puckar från herrarna Giri och van Foreest. Det var nämligen dessa två som vann sina partier i rond två och därmed har de redan reparerat skadan.

Unge van Foreest är den yngste spelaren i årets startfält. Han har rätt länge hovrat runt Elo-talet 2600 men har fortfarande en stor potential och kan mycket väl komma att bli en 2700+ spelare framöver. I andra ronden mötte han turneringens andra ungtupp, polacken Jan-Krzysztof Duda som redan tagit klivet in i det ratingmässiga finrumment. Det blev ett oerhört spännade och komplicerat parti där van Foreest fick spela med stor precision för att kunna försvara sig mot Dudas aggressiva spel. Van Foreest kunde hantera komplikationerna bättre och vann en stark seger.

Även Giri kunde studsa tillbaka direkt. Han mötte ryske legendaren Vladimir Kramnik och även där var det Nederländernas representant som kunde hantera komplikationerna bättre. Det var också ett spännande parti men när Kramnik tappade tråden kunde Giri ta över mer och mer och till slut fick ex-världsmästaren ge upp.

En stark comeback av både Giri och van Foreest som båda spelade svart idag. Båda förlorade med vit i rond ett och således har svart varit vinnaren i samtliga partier som avgjorts hittills i turneringen. En intressant utveckling och i linje med det som diskuterades så flitigt i samband med VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Fabiano Caruana. Det är ingen nackdel längre att ha svart, i alla fall inte på toppnivån.

Övriga partier slutade med remi i andra ronden och därmed är Ian Nepomniachtchi och Vishy Anand alltjämt i ledningen med 1½ poäng. Rond tre spelas på måndagen klockan 13.30 och då möts:

Vidit – Carlsen
van Foreest – Ding Liren
Fedoseev – Duda
Shankland – Anand
Radjabov – Rapport
Giri – Mamedyarov
Nepomniachtchi – Kramnik

Turneringshemsidan
Turneringens Facebook-sida (bilder, intervjuer m.m.)
Livepartier