maj 052019
 

Tiger Hillarp Persson spelade ut kroaten Ivan Saric. Foto: tepesigemanchess.com

[LIVE] 14.00: TePe Sigeman, rond 3 (kommentatorer: GM Stellan Brynell och GM Yasser Seirawan)

Tiger Hillarp Persson må vara den lägst rankade spelaren i årets upplaga av TePe Sigeman & Co Chess Tournament men han är också en av de absolut mest rutinerade och dessutom verkar han av allt att döma vara i bra form. Det visade han nyligen i den öppna turneringen på ön Jersey i Engelska kanalen och det visade han i den andra ronden av TePe Sigeman.

När Tiger är på spelhumör går ingen säker, inte ens en superstormästare vars rating brukar ligga och hovra kring 2700 och som slagit självaste världsmästaren. Det fick Kroatiens stora schackstjärna Ivan Saric erfara.

Saric som i 2014 års OS i Tromsö besegrade Magnus Carlsen och som tillsammans med exempelvis österrikaren Markus Ragger länge har tillhört det där skiktet med starka stormästare som inte riktigt klarat att ta sig upp till den yppersta världseliten men som är mycket starka stormästare och eftertraktade turneringsspelare. Mot en Tiger i storform blev han utspelad.

Svensken fick snabbt ett initiativ och byggde sedan upp ett starkt tryck på e-filen samtidigt som Saric, märkligt nog, mest verkade irra runt utan någon annan plan än att försöka fånga en kantbonde. När Hillarp sedan bröt sig igenom i centrum var partiet i praktiken slut. Svensken kunde forcera fram en kvalitetsvinst samtidigt som han avvecklade det sista av motståndarens försvarsmaterial och fick dessutom en fribonde. Saric väntade dock inte på svensken skulle visa hur han tänkt sig ro i hamn, den uppenbara, vinsten utan gav upp efter 37 drag.

En mycket fin prestation av Hillarp som därmed går upp i delad ledning tillsammans med Gawain Jones.

Jones stod för motståndet när turneringens andre svensk satte sig vid brädet. Partiet blev en ganska avslagen historia där man från båda håll förvisso gjorde försök att skapa obalanser men ingen av spelarna tog några större risker. Båda spelade dessutom relativt fort och i tornslutspelet fanns inte mycket att spela för så efter 29 drag enades de om remi.

Nihal Sarin. Foto: tepesigemanchess.com

Remi blev dagens melodi även i rondens övriga två partier men där blev kampen desto hårdare.

JVM-vinnaren Parham Maghsoodloo repade sig efter den inledande förlusten mot Jones och höll jämnt mot förhandsfavoriten Pentala Harikrishna och det indiska stjärnskottet Nihal Sarin visade att han är redo för spel i en ny liga.

14-åringen hade inga problem att hålla tätt i tornslutspelet mot den starke tysken Liviu-Dieter Nisipeanu som ju har en rad tunga meriter på sitt CV.

Rond tre spelas i dag klockan 14 på Malmö Live. Då möts:

Grandelius – Harikrishna
Maghsoodloo – Hillarp Persson
Sarin – Jones
Saric – Nisipeanu

Turneringshemsidan
Livepartier