sep 032019
 

Fabiano Caruana och Garri Kasparov i ett tidigare möte i St Louis 2017. Foto: Lennart ootes/St Louis Chess club

[LIVE] 20.00, 21.30, 23.00 & 23.30: St Louis, Chess 9LX

Vi såg det i Garri Kasparovs förra framträdande i St Louis blixt- och snabbschacksturneringar 2017. Han spelade upp bra ställningar, men tappade sedan initiativet och i många fall även hela partiet.

Det blev ett liknande scenario när Kasparovs duell mot världstvåan Fabiano Caruana startade på måndagskvällen i Fischer random chess, en schackvariant som i St Louis är omdöpt till Chess 9LX.

Garri Kasparov satte som svart Fabiano Caruana under hård press i andra snabbschackspartiet med ett anfall på damflygeln. Datorn visade efter 22 drag +3 till Kasparovs fördel, det är lika mycket värt som en hel pjäs.

När datorn i ställningen till höger föreslår drag som Kb8 för Kasparov med överlägsen fördel förstår man att den förre världsstjärnan står bra. Men här blev han ivrig med löparen och slog b-bonden. Efter 30… Lxb2?? gick Caruana helt sonika 31.Tc5 och svarts dam är hotad, och det finns inga bra avdragsschackar. Några drag senare var det game over för Kasparov som efter första dagen ligger under med 1–5 mot Caruana.

Så här besviken såg Kasparov ut när han insåg sitt misstag:

Garri Kasparov kan trösta sig med att det var fler som gjorde misstag. Som Peter Svidler här nedan i duellen mot Dominguez.


Chess 9LX fortsätter på tisdagskvällen med fyra partier. Ställningen i duellerna är:

5,0–1,0 Fabiano Caruana–Garri Kasparov
4,0–2,0 Wesley So–Veselin Topalov
1,5–4,5 Leinier Dominguez–Peter Svidler
0,5–5,5 Hikaru Nakamura–Levon Aronian