aug 212019
 

Shakhriyar Mamedyarov är den senaste som slagit Carlsen i långparti. Foto: Lennart Ootes/Flickr

Det är nu 83 partier och mer än ett år sedan Magnus Carlsen senast förlorade ett långparti i schack. Det var med de svarta pjäserna mot Shakhriyar Mamedyarov, och under fjärde ronden av Sinquefield Cup var det återigen dags för världsmästaren att ta sig an Mamedyarov med de svarta pjäserna. Skulle Mamedyarov återigen visa världsmästaren vart skåpet ska stå?

Svaret blev nej, inte ens nära. Carlsen valde, något överraskande, Semi-Slaviskt och fick en behaglig ställning från öppningen. Mamedyarov ställde sina pjäser krystat och Carlsen stod klart bättre med löparparet innan han plötsligt tillät manövern Sa4-c5 vilket utjämnade för vit. Trots det lyckades Carlsen med begränsade resurser återigen börja spela ut Mamedyarov och fick upp en klart bättre ställning i mittspelet med löparparet. Återigen kom små misstag och Mamedyarov lyckades byta ner till ett slutspel han höll remi i utan större problem. Säkerligen ett bitter halvpoäng för världsmästaren som hade utmärkta chanser att ta sin första vinst i turneringen.

Det såg istället ut som att Anand skulle rycka i täten då han spelade ut Wesley So i öppningen och fick upp en vinstställning. Det brutalaste vinstdraget (20.Df1!) var mycket svårt att hitta, och efter ett par ytterligare misstag tog sig So in i ett klart sämre damslutspel, men ett han ändå lyckades hålla remi i med starkt spel.

Giri fick bra tryck mot Vachier-Lagrave i Grünfeld, men än en gång lyckades fransmannen försvara en svår ställning och hålla remi. Karjakin tog tidigt en dragupprepning mot Nepomniachtchi och Nakamura fick aldrig några realistiska vinstchanser mot Ding.

Den enda vinsten stod Fabiano Caruana för, när han besegrade Levon Aronian. Som så ofta förr fick Caruana in ett mycket inspirerat bondeoffer med d5-d6 som temporärt begravde svarts löpare på c8. Svart lyckades få ut den tio drag senare på bekostnad av bondestrukturen. Caruana vann så småningom den isolerade bonden på d5 och försökte pressa hem en vinst, men förmodligen var Aronian inom remigränsen när olyckan var framme. Aronian försökte forcera ner ställningen till ett remiartat tornslutspel när han missade en taktisk finess vilket vann en andra bonde för Caruana, och då var det dags att ge upp.

Med den vinsten är Caruana i delad ledning med Anand, men 8 spelare har fortfarande spelat remi i samtliga partier. Femte ronden av Sinquefield Cup börjar klockan 20 under onsdagen och går att följa här.