jan 152020
 

I intervjun berättar Max Wahlund (t v) att favoritturneringen är Kvibergspelen som avgörs i den stora idrottshallen bland många andra sporter. ”En kul inramning”. Foto: Lars OA Hedlund

Artikelförfattaren Tomas Silfver.

Tomas Silfver, ordförande i tävlingsutskottet i Stockholms schackförbund, men också skribent på framför allt stockholmsschack.se har skickat med denna intervju med Linköpings Max Wahlund, Sveriges flitigaste tävlingsspelare – och även synlig i sociala medier.
Här kommer intervjun:
Av Tomas Silfver:
”Den amerikanske soulsångaren brukade kallas ’The hardest working man in showbiz’ och jag tror att vi får kalla Max Wahlund ’The hardest working man in chess’ sedan han har spelat 135 långpartier under 2019. Säkert flest i Sverige i fjol. Lägg därtill att han arbetar heltid också. Vi passade därför på att ställa lite frågor till honom så här några veckor in på det nya året.”
Hur känns det? Hur hittar man inspirationen och energin att spela så många partier? Det är mer än ett parti var fjärde dag.
Max Wahlund, svarar:

– Det är faktiskt mer än ett var tredje dag till och med. Jag har inget liv, det är väl så enkelt… Och så är jag en sån här allt-eller-inget-människa. När jag gör något går jag all in! Men jag ska erkänna att jag känner mig rätt mätt på schack just för tillfället. Dessutom avslutade jag året med att vinna KM för första gången med seger i sista partiet, så frestelsen är stor att göra som Fischer och dra sig tillbaka när man är på topp. Lite olika höjd på topparna bara…

En turnering i Sverige jag gärna återvänder till?
– Jag gillar alla GP-turneringarna, och favoriten bland dem är nog Kvibergspelen i Göteborg faktiskt. Det är en kul inramning med alla idrottande ungdomar runtikring!

En turnering utomlands jag gärna återvänder till?
– Det finns många. Tata Steels amatörturnering är jättetrevlig. Men roligast under 2019 var nog Wiens öppna turnering i augusti. Spellokalen var magnifik, arrangemanget strålande, och resultatet också bra. Jag väntar bara på att anmälan för 2020 ska öppna…

En turnering jag helst undviker i framtiden?
– Etta på denna lista borde nog blixt- och snabbschacks-EM (Tallinn, december) hamna eftersom jag blev helt pulvriserad av en massa östeuropeiska juniorer med 1600 i rating. Samtidigt blir man ju lockad att försöka klara sig bättre nästa gång. Och jag har aldrig varit i Katowice.

Ditt bästa resultat under 2019?
– Får jag välja första halvan av Mästarklassen i SM? Det gick riktigt bra, jag ledde till och med tävlingen. Andra halvan var mer det vanliga sjabblet.
– Och så KM-titeln då som sagt. Den satt väldigt långt inne men det gick vägen till slut.

Vad var ditt bästa långparti under 2019?
Tyvärr slog jag ingen stormästare, men jag fick fyra remier. Jag väljer dock ingen av dem utan ett parti från en nioronders berger turnering i Metz, Frankrike. Jag hade spelat riktigt dåligt och med två ronder kvar låg jag näst sist och hade bara nummer 1 och 2 i tabellen kvar att möta. Men jag vann båda två. I rond åtta fick jag in en prep som fanns omskriven i New In Chess, i den så kallade Apeldoornvarianten i London:

– Inte varje dag jag slår en 2200-spelare i femton drag, med svart. Men det är klart, spelar man 135 partier ska det väl hända nån gång. Jag vann även mot Bo Nyberg i Hasselbacken i samma variant, frågan är hur mycket mer den går att mjölka nu.

Finns det tid för andra fritidsintressen – vilka i såna fall?
– Nej det gör det inte, haha! Trots att ingen tror det så jobbar jag också, heltid. Det blir inte mycket tid till annat än jobb, schack, mat och sömn.

Siktar du på att slå rekordet 135 partier under år 2020?
– Nej, nu måste jag trappa ner en aning. 2020 får bli ett mellanår. 2021 däremot är det nordiska mästerskap igen och målet är att med sanslös tur och flyt i lottningen ta en oförtjänt FM-titel. Det krävs sex poäng på nio ronder. Sen kan jag dra mig tillbaka på riktigt.

Wasa SK är ju din moderklubb. Följer du sändningarna och hur det går för Sweden Wasabis i Pro chess league?
– Jag har inte kollat så noga men det är kul att det går bra för Wasa. Jag slog för övrigt Rauan Sagit i en av klocksimultanerna på schack.se i höstas. Det var absolut en av de roligaste vinsterna under året!